Schoten bij grenshek en raket; gesprekken met Hamas

Sunday, December 01, 2019 |  Redactie Israel Today
Ondanks het afgelasten van de 'mars van terugkeer' heeft zich een incident voorgedaan bij het grenshek van de Gazastrook. Na de dood van een jonge Arabier klonk weer een raketalarm in het zuiden. En volgens berichten zijn gesprekken met Hamas over 'rust' weer hervat.

Hoewel Hamas al voor de derde keer op rij de vrijdagse mars naar het grenshek van de Gazastrook met Israël heeft afgelast, is dit weekeinde niet zonder incidenten verlopen. De dood van een Arabische jongerman bij het grenshek door schoten van het Israëlische leger had een nieuwe raketaanval vanuit de Gazastrook tot gevolg, waarop weer Israëlische aanvallen op Hamas-doelen. volgden

De 16-jarige Arabische jongen zou volgens de berichten vrijdag samen met een groep op eigen initiatief het grenshek zijn genaderd. In totaal zouden enkele tientallen 'demonstranten' zich bij het hek hebben verzameld, met explosieven hebben gegooid en aan het hek hebben geknutseld.

Het Israëlische leger reageerde met middelen om de demonstraties te verdrijven en schoten met Ruger geweren. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza is de Arabische jongen in de buit getroffen. Het Israëlische leger verklaarde later dat de omstandigheden, die tot de dood van de jongeman hebben geleid, worden onderzocht.

Begrafenis van Arabische jongen in de zuidelijke Gazastrook (foto: Majdi Fathi/TPS)

Om 20:50 lokale tijd klonk de sirene in de kibboets Re'im in het district Eshkol, nadat de lancering van een raket uit de Gazastrook was gesignaleerd. De raket kwam op open terrein neer, niemand werd gewond. Het afschieten van de raket was waarschijnlijk een reactie op de dood van de jonge Arabier. De Islamitische Jihad had na de laatste ronde van geweld al gedreigd, dat elke dood van een demonstrant bij het grenshek tot een militaire reactie van zijn kant zou leiden.

Tot nu toe heeft echter niemand de verantwoordelijkheid genomen voor de raket­beschieting van vrijdag. Maar aangezien Israël Hamas als verantwoordelijk beschouwt voor alle aanvallen vanuit de Gazastrook, die het onder zijn controle heeft, reageerde het Israëlische leger op de afgeschoten raket met aanvallen op Hamas-doelen.

Ondanks deze vermeende escalatie van de situatie zouden de afgelopen dagen de gesprekken tussen Israël en Hamas via een Egyptische bemiddelaar zijn hervat. Dit werd gemeld door de Libanese krant Al-Akhbar. De speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, zou ook een ontmoeting hebben gehad met de leiders van Hamas om een veiligheids­overeenkomst met Israël te bereiken. De gesprekken zouden echter nog niet tot een doorbraak hebben geleid.

Vorige week had Mladenov ook een ontmoeting met de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett om de situatie met Iran en de situatie in de Gazastrook te bespreken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.