Video: De historische stemming over Resolutie 181

Friday, November 29, 2019 |  Redactie Israel Today
Terwijl veel mensen vandaag alleen maar denken aan 'Zwarte Vrijdag', heeft deze dag een veel grotere betekenis voor Israël. Precies 72 jaar geleden stemde de Algemene Vergadering van de VN voor de oprichting van een Joodse Staat naast een Arabische Staat.

Resolutie 181, het verdelingsplan voor het het Britse mandaatgebied Palestina, was bedoeld om het conflict tussen Joden en Arabieren op te lossen. Op de kaart was het gebied verdeeld in een Arabische Staat en een Joodse Staat, terwijl Jeruzalem onder het bestuur van de VN zou komen.

33 voor, 13 tegen, 10 onthoudingen, 1 afwezigheid. Dat was het resultaat van de historische stemming van 29 november 1947, die uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Staat Israël, wat van Arabische zijde beslist niet werd geaccepteerd. Onmiddellijk na de oprichting van de Staat Israël vielen de naburige Arabische Staten de pasgeboren Joodse Staat aan. Zo is het VN-verdelingsplan van 1947 nooit volledig uitgevoerd en moet de Joodse Staat ook nu nog vechten voor zijn bestaan.

De datum 29 november 1947 wordt in Israël ook wel Kaf Tet beNovember genoemd. Kaf Tet zijn de Hebreeuwse letters, met waarden 20 en 9, voor het getal 29. In Jeruzalem is een straat genoemd naar deze historische dag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.