Saoedi-Arabische gast: 'Ik houd van het Joodse volk!'

Friday, November 29, 2019 |  Redactie Israel Today
De betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Na een bezoek van een Arabische blogger, bracht een cultureel onderzoeker een werkbezoek aan Israël. Hij was verrast, dat hij werd geaccepteerd, en hoopt op normalisering van de relaties.

Het bezoek van een Saoedi-Arabische blogger aan het Heilige Land, enige tijd geleden, zorgde voor grote krantenkoppen. In Israël was hij van harte welkom, maar tijdens zijn bezoek aan de Tempelberg werd hij door Arabische inwoners uitgescholden. In interviews met Israëlische media bevestigde de Arabische blogger echter herhaaldelijk zijn liefde voor de Joodse Staat.

Nu is een andere Saoedische burger te gast geweest in Israël, hoewel dergelijke bezoeken nog steeds door veel van zijn landgenoten worden veroordeeld. De gast uit Saoedi-Arabië was een cultureel onderzoeker en geleerde op het gebied van Joodse teksten, die op uitnodiging van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken naar Israël was gekomen.

Onder volledige anonimiteit gaf hij een interview aan het Israëlische legerstation Gale Tzahal. Hij zei dingen die zelden worden gehoord in de Arabische wereld: 'We kunnen niet langer een normalisering van de betrekkingen met Israël vermijden. Deze betrekkingen mogen echter niet worden zoals Israël ze onderhoudt met Egypte en Jordanië'. De anonieme Saoedi-Arabische gast, die in zijn eigen land welbekend is, omschrijft die als louter betrekkingen tussen regeringen, zoals het kanaal i24 heeft gemeld. Hij spreekt over een 'echte vredesovereenkomst'.

Hij had ook iets te zeggen over het Israëlisch-Palestijnse conflict: 'Waarom zou de Arabische wereld vanwege een kleine minderheid problemen veroorzaken met Israël en de grootmachten? Deze minderheid had in 1947 de kans om een Staat op te richten, maar weigerde dit, omdat ze zich alleen met de vraag bezig hielden: 'Waarom hebben de Joden een onafhankelijk land?'

Vervolgens vertelde de Saoedische gast over zijn ervaringen tijdens zijn bezoeken aan Jeruzalem, Haifa en Tel Aviv. 'Toen mensen hoorden dat ik uit Saoedi-Arabië kwam, waren ze verbaasd. Niet vijandig, maar door te accepteren wie ik ben. “

'Ik houd van het Joodse volk en alle burgers van Israël', besloot hij het interview in gebroken Hebreeuws. Het interview werd uitgezonden nadat de geleerde al naar huis was teruggekeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.