Angst voor raketten bij bewoners van het zuiden

Thursday, November 28, 2019 |  Redactie Israel Today
Een video over de angst van de kinderen voor de raketten in het zuiden van het land verspreidde zich zeer snel in de sociale netwerken. De kinderen trillen van angst en weigeren de bunker te verlaten. In gemeenten rond de Gazastrook lijden velen aan traumatische stress.

Toen dinsdagavond, kort voor middernacht, de sirenes in de kustplaats Ashkelon begonnen te janken, moesten alle inwoners van het gebied weer de de schuil­plaatsen opzoeken. Even later bleek het echter een vals alarm te zijn. Dit stelde de kinderen van Re'oet Shpilman echter niet gerust, want ze beefden van angst en schrik in de bunker en wilden beslist niet terug naar huis.

De moeder besloot daarop om haar kinderen, 20 minuten nadat de sirene had geklonken, te filmen, nadat ze zich had gerealiseerd dat ze hen niet kon kalmeren.

De video was 20 uur nadat ze die had gepubliceerd meer dan 86.000 keer bekeken. Hij laat drie van haar kinderen zien, die huilen en trillen in de plaatselijke schuilplaats.

Dochter Ori, 8 jaar, trilt en huilt zichtbaar als ze tegen haar moeder zegt: 'Ik wil niet' nadat ze te horen kregen dat ze naar huis zouden teruggaan.
Yonatan, 6 jaar, klemt zijn handen vast, fronst zijn wenkbrauwen en beeft zichtbaar als hij naast zijn moeder gaat staan.
Noam, 3, houdt zich vast aan het been van zijn moeder.

'Ik wil niet [onverstaanbaar] Er moeten geen oorlogen meer komen, genoeg', zegt de 8-jarige Ori met trillende lippen.
Re'oet stelt voor: 'Laten we naar binnen gaan.'
Maar Ori weigert. 'Mam, ik wil niet in huis zijn. Ik wil hier blijven.'
'Hoe lang kunnen we hier blijven?' vraagt Re'oet aan haar dochter.
'Ik ben bang, ik wil hier blijven', dringen Ori aan en blijft bibberen. 'Ik wil hier blijven.'

'Deze beelden herhalen zich bij elke sirene. Dat is de realiteit waarin we leven,' vertelde Re'oet Shpilman aan Channel 12 News.

In een Facebook-post, dat de video woensdag­ochtend begeleide, berispte Shpilman premier Benjamin Netanyahu en andere functionarissen omdat zij niet voor de veiligheid van haar gezin hadden gezorgd. Ze eiste dat Netanyahu 'naar huis gaat', hoewel zij, te oordelen naar haar Facebook-profiel, waarop een stembiljet van de partij Jamina te zien is, tot de rechtse kiezers behoort.

'Hé, jullie allemaal, daar boven, kunnen jullie me horen?' schrijft ze in haar post. 'Hier in het zuiden is onze situatie ondraaglijk! Welk land in de wereld zou het toelaten dat op zijn burgers wordt geschoten???'

Haar woorden werden gedeeld door anderen in het zuiden, waaronder de burgemeester van Sderot, Alon Davidi. Die verweet woensdag Netanyahu, minister van Defensie Bennett, de leider van Blauw en Wit en voormalig stafchef Benny Gantz, en de leider van Yisrael Betenoe en voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman, dat zij zich bezig houden met politieke geschillen in plaats van te zorgen voor de veiligheid van de burgers.
'Jarenlang hebben we gehoord dat alleen zij de oplossing hebben, als we hen maar een kans geven,' zei hij tegen Radio 101.5. 'Schaam je.'

Inwoners gefrustreerd
De inwoners van Zuid-Israël zijn gefrustreerd door de situatie, die zich steeds herhaalt door de aanhoudende golven van geweld die de regio teisteren.
'In 30 seconden [na het geluid van een sirene] moeten we vier kinderen naar de bunker brengen, die zich buiten het huis bevindt. We kunnen zo niet doorgaan.'

'Het is erg frustrerend om de kloof te zien tussen het begrijpen van wat er hier in het Zuiden gebeurt en de manier waarop het leven buiten bereik van de sirenes doorgaat,' vertelde Shpilman woensdag aan Channel 12 News. 'Mijn kinderen zijn niet depressief, zij zijn gelukkige en levendige kinderen. Maar het achtervolgt hen overal', zegt ze. 'Mijn dochter is bang om in de schoolbus te stappen omdat de chauffeur het nieuws aan zet en ze hoort over ballonnen met explosieven of Kassam-raketten. Ze is bang om naar haar kamer terug te gaan, ze vraagt: 'Als de sirene klinkt, wat moeten we dan doen?'

De autoriteiten hebben gemeld, dat het aantal inwoners van de grensgemeenten in Gaza, dat lijdt aan symptomen van traumatische stress, aanzienlijk is toegenomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.