Ethiopische Joden vieren Sigd feest

Thursday, November 28, 2019 |  Redactie Israel Today
Woensdag vierden de Ethiopische Joden het Sigd feest, om te herinneren aan de Torah en de vernieuwing van Gods verbond met zijn volk. Het is een traditie die zij uit Ethiopië meebrachten en die de Joden samen zou kunnen brengen.

De oorsprong van het Sigd feest (in de Ethiopische taal Ge'ez het woord voor zich nederwerpen) is niet precies bekend. Het is echter een feit dat dit feest op de 29e Cheshvan, of 50 dagen na Yom Kippoer, een lange traditie heeft in de cultuur van de Ethiopische Joden. Deze hielden zich ook in de diaspora in Afrika aan de geboden van God, de Torah, in stand.
Voor het feest verzamelen de Joden zich, vasten en feesten samen, en lezen delen van de psalmen en andere boeken uit de Bijbel.

In Ethiopië gaven de Joden door dit feest ook uitdrukking aan hun heimwee naar hun vaderland Israël en hun verlangen om daarheen terug te keren en hun Joodse identiteit te beleven zonder vervolging en onderdrukking. Dit gebeurde in Ethiopië, waar het christendom staats­gods­dienst werd en de christenen discrimineerden tegen de Joden, die zich ook in de diaspora hielden aan de wetten en feesten uit de Torah.

Ondanks de moeilijkheden gaven de Ethiopische Joden hun droom niet op en spanden zich in om die waar te maken. Uiteindelijk kwamen de meeste Joden uit Ethiopië naar Israël in verschillende operaties van het Israëlische leger en de geheime diensten.

Ethiopische joden kunnen vandaag niet alleen de Torah gedenken tijdens dit feest, maar ook alles wat ze hebben bereikt en de zegeningen die ze hebben ontvangen. Zij kunnen dit feest nu vieren in Jeruzalem en terugkijken op de vele jaren waarin zij juist op deze dag hiervoor hebben gepleit.

Gebed in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar de werkelijkheid ziet er vaak een beetje anders uit dan de voorstelling. De Ethiopische joden zijn in Israël vaak nog niet erg geïntegreerd en erkend door de Joodse gemeenschap. Dit blijkt ook steeds weer uit incidenten en aanvallen op Ethiopische Joden in Israël. Het Sigd festival wordt echter gezien als een toenadering.

Het feest wordt sinds 2008 door de Knesset erkend als een nationale feestdag en wordt in kleuter­scholen, scholen, het leger en lokale gemeenschappen gevierd. Steeds meer Joden van niet-Ethiopische afkomst doen mee.

'Het is zo geweldig om zoveel mensen hier te zien die niet uit de Ethiopische gemeenschap komen en hoe deze feestdag een feestdag is geworden voor het hele Joodse volk', zei woensdag het Knessetlid Pnina Tamano-Shata, die het Sigd feest beschreef als een groot geschenk aan de Israëlische gemeenschap.

Ook Knesset-voorzitter Juli Edelstein, minister van Cultuur en Sport Miri Regev en president Re'oeven Rivlin droegen met toespraken bij aan deze bijzondere feestdag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.