Dag van Woede flopt; nederzettingen geen probleem

Wednesday, November 27, 2019 |  Ryan Jones
De Palestijnse leiding had voor dinsdag een Dag van Woede, een 'nationale driftbui' aangekondigd wegens het Amerikaanse besluit, de Joodse nederzettingen niet langer als illegaal te beschouwen. Maar slechts enkele tientallen Palestijnen namen de moeite te demon­streren.

De 'Dag van Woede' zou het wijdverbreide ongenoegen van de Palestijnse Arabieren over de verschuiving in het buitenlands beleid van de VS aantonen. Maar uiteindelijk lijkt het erop dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen gewoonweg niet zo onder de indruk is van het besluit van Amerika, om de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria niet langer als illegaal te beschouwen, of als een hindernis voor de vrede. Ze hebben betere dingen te doen dan te protesteren tegen de aanwezig­heid van Joden in hun midden.

De Palestijnse Autoriteit sloot zelfs dinsdag om 11.30 uur de scholen, in de hoop de aanwezigheid bij de demon­straties op de 'Dag van de Woede' te bevorderen. Ja, ze wilden er zeker van zijn dat zoveel mogelijk kinderen zouden deelnemen aan wat normaal gesproken uitmondt in gewelddadige confrontaties met Israëlische soldaten. Dat is niet precies het soort regering waaronder ik zou willen dat mijn kinderen opgroeien, maar ik dwaal af.

Ondanks de urgentie van de toonzetting slaagde de Palestijnse leiding erin om slechts enkele tientallen demonstranten te verleiden de straat op te gaan. En wie weet hoeveel van die jongeren zich gewoon verveelden en iets te doen zochten. De school was immers afgelast.

Het beeld dat naar voren komt is, dat de aanwezigheid van Joodse gemeenschappen in de Bijbelse gebieden, die de Palestijnen als hun toekomstige staat claimen, niet het struikelblok is, dat het volgens de meeste mensen in de internationale gemeenschap is. Het spreekt boekdelen dat de meeste Palestijnen betere dingen te doen hebben dan te protesteren tegen de beslissing van het Witte Huis, dat Joden die op oude Joodse gebieden leven, niet illegaal zijn.

We mogen ook niet vergeten dat de genoemde Joodse nederzettingen werkgelegenheid bieden aan een groot aantal Palestijnse Arabieren. Hun verwijdering in naam van de 'vrede' zou schadelijk zijn voor de Palestijnse economie, die door de Palestijnse leiding ernstig is misbruikt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.