Weer raketten uit de Gazastrook, dit keer van Hamas

Wednesday, November 27, 2019 |  Redactie Israel Today
Ongeveer 2 weken geleden was er de laatste 'ronde' tussen de Islamitische Jihad en Israël, die eindigde met een wapenstilstand. Dinsdagavond klonken de sirenes weer en werden twee raketten op Israël afgevuurd. De afzender – Hamas – heeft inmiddels antwoord gekregen.

Rond 20:50 uur plaatselijke tijd hoorden de burgers van Sderot en het gebied rond Sha'ar Hanegev in het zuiden van Israël opnieuw de sirenes ('Tzeva Adom', 'Kleur rood') en moesten ze snel de schuilplaatsen opzoeken. Het Israëlische leger bevestigde, dat twee raketten vanuit de Gazastrook op Israël werden afgevuurd, waarvan er één werd onderschept door het Iron Dome verdedigings­systeem (video). Bewoners meldden dat ze explosies hoorden. Een vrouw is gewond geraakt op weg naar de beveiligde ruimte.

Later die avond zei premier Benjamin Netanyahu over de raketbeschietingen: 'Als iemand in Gaza gelooft dat hij na de operatie Black Belt (de laatste ronde) tegen ons op kan staan, heeft hij het mis. We zullen reageren op elke aanval om de veiligheid van Israël aan alle grenzen te waarborgen.'

De burgemeester van Sderot Alon Davidi riep Netanyahu op om een duidelijk militair antwoord te geven en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Volgens het Israëlische leger is de terreur­organisatie Hamas verantwoordelijk voor de afgevuurde raketten en 'dus zullen zij de gevolgen daarvan dragen'. Het Israëlische leger reageerde woensdagmorgen vroeg met tegenaanvallen op Hamas-doelen, waaronder een tunnelsysteem en een wapenproductiefaciliteit.

Als reactie op de raketbeschieting valt Israël doelen in de zuidelijke Gazastrook aan. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.