Fotograaf brengt geschiedenis Holocaust-overlevenden

Wednesday, November 27, 2019 |  Yossi Aloni
Een Israëlische fotograaf presenteert de geschiedenis van de overlevenden van de Holocaust op een optimistische manier aan de wereld. Hij wil hiermee vooral de millenials bereikten, de jonge generatie die weinig van holocaust en antisemitisme weet.

Een overlevende van de Holocaust die een grote gele ballon met een Davidster en het opschrift 'Jood' omarmt. Een vrouw die zich na het overleven van de Holocaust bekeerde tot de islam en nu in de Israëlisch-islamitische stad Um el-Fahm woont. Een ander die de verschrikking overleefde en wiens kleinkinderen zijn nummer op hun onderarmen lieten tatoeëren.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een nieuw project 'Mensen van de Holocaust' van fotograaf Erez Kanovich. De tentoonstelling wordt gepubliceerd op sociale netwerken (Facebook, Instagram) om de geschiedenis van de overlevenden van de Holocaust op een meer menselijke en optimistische manier dichter bij de jongere generatie in Israël en de rest van de wereld te brengen. Zijn wens is om de millennium-generatie te helpen zich te verbinden met de menselijke geschiedenis van de overlevenden van de Holocaust.

Kanovich was geschokt toen uit een recent onderzoek bleek dat 50 procent van de millennials in de Verenigde Staten nog nooit van Auschwitz had gehoord en 66 procent niet eens in staat was, de naam te noemen van een concentratiekamp of getto. 'Door dit gebrek aan kennis komt het antisemitisme wereldwijd weer terug,' zei hij. 'Van Europa tot de VS worden wij blootgesteld aan antisemieten en hun geweld, zoals het bloedbad in de Synagoge van Pittsburgh, de terreuraanslag in de Synagoge van Californië en de recente gebeurtenis in Halle, Duitsland.'

Vorig jaar waren er meer dan 2000 antisemitische aanvallen in de Verenigde Staten. Meer dan een derde van de Joden in de VS is bang om naar buiten te gaan met Joodse tekens zoals een kippa. In Duitsland denkt 59 procent van de kiezers dat het antisemitisme in hun land toeneemt, en ongeveer een kwart van de Duitse burgers is nog steeds antisemitisch.

'Naar aanleiding van deze gegevens besloot ik een project te starten, dat het verhaal van de overlevenden van de Holocaust vanuit een persoonlijk en optimistisch perspectief vertelt', vervolgt Kanovich. 'Ik denk dat we door het presenteren van de persoonlijk-menselijke geschiedenis achter de 6 miljoen vermoorde Joden in de Holocaust, de jongere generatie bereiken en hen kunnen onderwijzen over het gevaar van de heropleving van het antisemitisme,' zei hij.

Naast Kanovichs opnames van overlevenden van de Holocaust in unieke scènes, vertelt elke foto zijn verhalen in het Hebreeuws en Engels. Het project is al geüpload naar sociale netwerken (Facebook en Instagram) en is te zien op de website van Kanovich. Volgend jaar wordt de tentoonstelling in Pittsburgh getoond en gepresenteerd als onderdeel van de strijd van de Joodse gemeenschap tegen het opkomende antisemitisme. 'Ik ben van plan om van het project een reizende tentoonstelling te maken die zal plaatsvinden op vele campussen, openbare scholen, moskeeën, kerken en waar dan ook,' voegde hij eraan toe.

'Als je aan projecten voor de herdenking van de Holocaust denkt, zijn ze meestal donker, grijs en zwart-wit', vervolgt hij. 'Het project dat ik heb gemaakt is optimistisch, kleurrijk en inspirerend. Door de menselijke verhalen, ongewone beelden en universele bood­schap­pen verbind ik de Duizendjarige generatie weer met de Holocaust,' zei hij.

Enkele thema's van de tentoonstelling:

De kleinkinderen van de Holocaust-overlevende Ja'akov Diamant, die het nummer dat de nazi's in de huid van hun grootvader inbrandde, op hun armen lieten tatoeëren. 'Als jullie kinderen mijn Holocaust-nummer op jullie arm zien, willen jullie hen dan over mij vertellen,' vroeg Diamant aan zijn kleinkinderen. (Foto's: Erez Kanovich)

Eva Kor, die nog maar enkele maanden geleden tijdens een educatieve reis in Polen stierf, was een Roemeense overlevende van de Holocaust en een van Mengele's tweelingen. Twee jaar geleden ging haar interview met Bazaar viraal en werd door meer dan 120 miljoen mensen van over de hele wereld bekeken. Ze vertelt over de kracht van vergeving en hoe haar besluit om te vergeven haar hielp om te gaan met de pijn die ze in de Holocaust heeft ervaren. (Foto: Erez Kanovich)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.