Techniek: Taranis gewasbewaking helpt boeren

Wednesday, November 27, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Ongeveer 19.000 boeren in acht landen maken gebruik van het Taranis beeldvormings- en analyseplatform om ziekten en plagen in grote groepen gewassen te helpen voorkomen. Zo helpt Israëlische technologie boeren wereldwijd om hun gewassen te verbeteren.

De start-up Taranis, die vier jaar geleden in een garage werd opgericht door Ofir Schlam, die in zijn diensttijd bij de IT-afdeling van het leger werkte, is een goed voorbeeld van kennis die is opgedaan in het leger en wordt toegepast in het bedrijfsleven.

De kennis, die hij daar opdeed over drones, gebruikt hij nu voor een techniek om gewassen te inspecteren. Een vliegtuig vliegt met 200 km per uur, of een drone met 55 km per uur, over een groot landbouwareaal en maakt van elke plant een scan met zeer hoge resolutie op bladniveau, waarop beestjes, plekjes, ziektes, onkruid en gebrek aan voedingsstoffen herkenbaar zijn. Een computer­programma bepaalt daarna waar gewas­bescher­mings­middelen nodig zijn. Deze precisie­landbouw zorgt voor minder milieubelasting en een betere oogst.

Schlam is opgegroeid in een boerenfamilie, en geloofde dat nauwkeurigere voorspellende modellen veel gewas­verliezen, veroorzaakt door het weer, bemestings­tekorten, ziekten en aantastingen door insecten en onkruid, die wereldwijd voor miljarden schade aan­richten, konden voorkomen, bericht Israel21c.

Ongeveer 19.000 boeren gebruiken het landbouw­platform om beslissingen te nemen over het voorkomen van ziekten en plagen in gewassen zoals tarwe, maïs, sojabonen, katoen en aardappelen op in totaal 8 miljoen hectare akkers in Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Israël, Rusland, de Verenigde Staten en Oekraïne.

Taranis CEO Ofir Schlam gebruikt de app in het veld. (Foto: Taranis).

'De laatste drie jaar zijn vrij verbazingwekkend', erkent Taranis CEO Ofir Schlam van het hoofdkantoor van het bedrijf in Tel Aviv. 'Er zijn veel meer behoeften in het veld, veel vraag naar ons product en meer manieren om onze basistechnologie beter te gebruiken'. Na vier jaar heeft het Israëlische agro-techische bedrijf bijna 60 werknemers, vijf buitenlandse kantoren, twee overgenomen bedrijven en 30 miljoen dollar aan investeringen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.