Antisemitisme en politiek rechts

Tuesday, November 26, 2019 |  Tsvi Sadan
Het is de 27-jarige Stephan B. op Jom Kipoer niet gelukt in de Duitse stad Halle de synagoge binnen te komen. Hoe serieus hij dat van plan was, blijkt uit zijn actie om na zijn mislukte poging dan maar twee voorbijgangers dood te schieten. Dankzij de verregaande veilig­heids­maat­regelen van de Joodse gemeente is een tragische massaslachting voorkomen.

Stephan B.’s antisemitische motieven waren overduidelijk. Toch liet hij via live-stream op het videoplatform Twitch vlak voor de aanslag het volgende weten: ‘De dalende geboortecijfers in het Westen zijn te wijten aan het feminisme, wat weer tot massa-immigratie leidt. De oorzaak van al deze problemen zijn de Joden.’

Deze verklaring en de vreselijke daden die erop volgden, tonen de moraal van het antisemitisme. Die is op zo’n dieptepunt, dat mensen als Stephan B. gaan denken dat de wereld beter af is zonder Joden. Dit soort redeneringen hebben ook invloed op gewone, oprechte burgers. Want langzaam ontstaat de gedachte dat haat tegenover het Joodse volk moreel valt te rechtvaardigen.

Dit soort Jodenhaat werd nog altijd geassocieerd met extreemrechtse neo-nazi’s. Hoewel fascistische nationaal-socialistische ideologieën sinds 1945 als gruwelijk worden beschouwd en uit de politieke arena zijn verstoten, wordt deze rechtse versie van antisemitisme niet op dezelfde manier afgewezen, vooral vanwege de morele aantrekkingskracht van de achterliggende filosofie.

Er ligt een verbindingslijn tussen het groeiende antisemitisme en politiek rechts, omdat de moordzuchtige aanhangers daarvan hun van haat doorspekte overtuigingen niet onder stoelen of banken steken. Stephan B. gaat ervan uit dat de Joden de oorzaak van alle problemen in Duitsland zijn. Ook de 46-jarige Robert Gregory Bowers, die elf biddende Joden in de synagoge (‘Tree of Life’) van Pittsburgh neerschoot, kwam met dezelfde morele redenering toen hij zei: ‘Alle Joden moeten sterven omdat ze indringers ons land binnen brengen, die ons volk doden.’

Als je gelooft dat antisemitisme beperkt is tot een bepaalde politieke ideologie, vergis je je. Je mag nooit negeren dat Jodenhaat een verschijnsel is dat ook in de politiek zijn lelijke kop opsteekt. Socialisten gaan er prat op dat ze pro-Joods zijn, maar inmiddels is ook daar het antisemitisme binnengeslopen. Zo kan een uitspraak van de BDS-beweging ‘From the river tot the sea, Palestina will be free’, niet anders worden uitgelegd dan dat er de vernietiging van Israël mee wordt bedoeld. De socialistische kritiek op Israël wordt ontmaskerd, ontpopt zich steeds meer als een vorm van antisemitisme. Intussen doen zij zich voor als mensen die zich bekommeren om mensenrechten, vrede en gerechtigheid.

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour Party, voert een dubieuze anti-Israël politiek, en laat overduidelijk zien wat de ware aard is van de BDS en een aantal andere linkse bewegingen zoals ‘Antifa’ en ‘Black Lives Matter’.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.