Palestijnse leiders kondigen 'nationale driftbui' aan

Monday, November 25, 2019 |  Ryan Jones
De Palestijnse leiders blijven ons vertellen dat ze een vredelievend volk zijn, maar hun retoriek en acties logenstraffen die bewering voortdurend. De 'nationale driftbui' die ze aankondigen na president Trump's beslissing, zie ik wekelijke in de reacties van mijn jongere kinderen.

Afbeelding: Zo protesteert mijn zoon Yonatan vreedzaam tegen mijn besluit om zijn Playstation uit te schakelen. Ja, dat was satire. De rest van dit artikel is dat niet. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Het besluit van de regering-Trump vorige week om het buitenlands beleid van de VS te herzien, door Joodse nederzettingen niet langer als illegaal te beschouwen, was ongetwijfeld een grote klap voor de Palestijnse nationalistische zaak. Toch zou een echt vreedzaam volk niet reageren met wat neerkomt op een dodelijke nationale driftbui.

Maar dat is precies wat de Palestijnse Autoriteit als een humeurig kind openlijk heeft aangekondigd, als Washington niet haastig terugkeert naar het Palestijnse verhaal, dat de Joden hier geen geschiedenis hebben en dus geen recht hebben op het grondgebied van Judea en Samaria.

De Palestijnse facties die de PLO vormen, waaronder de Fatach-fractie van de Palestijnse president Machmoud Abbas, hebben deze dinsdag uitgeroepen tot een 'dag van woede' tegen Israël en Amerika in reactie op de beslissing van de regering-Trump.

Een Palestijnse topambtenaar beweerde eerst dat de dag van woede zou bestaan uit 'vreedzame protesten tegen de bezetting en haar kolonisten'. Maar als je denkt dat 'woede' en alles wat omschreven wordt als 'vreedzaam' elkaar wederzijds uitsluiten, dan heb je gelijk.

Een andere hoge Palestijnse ambtenaar, Jamal Mouhsein, vertelde later aan het Tazpit News Agency dat de Dag van Woede (die een terugkerende Dag van Woede zal zijn) een voorbode kan zijn van een nieuwe Intifada, of terroristische opstand. Hij zei dat degenen die deelnemen aan de confrontaties van morgen worden opgeroepen om 'volksverzet' te gebruiken, een bekende uitdrukking die elke vorm van geweld betekent, met uitzondering van het gebruik van vuurwapens en explosieven (denk aan steekpartijen of terreur met voertuigen).

Als vader van jonge kinderen ben ik bekend met de tactiek. Maar al te vaak zal een van hen met extreem ongenoegen reageren op een negatief antwoord van mijzelf of mijn vrouw op hun verzoek. Of, zoals Trump, misschien hebben we een gezinsbeleid veranderd dat in zijn vorige vorm meer in hun voordeel werkte. Wat de omstandigheden ook mogen zijn, het kind zal dan met een campagne beginnen van kleine, maar steeds toenemende ergernissen om ons ouders aan de rand van ons geduld te brengen, met als doel ons te dwingen om 'tot rede te komen' en in te stemmen met de eisen van het kind. Net als de Palestijnen, is dit kind meestal voorzichtig om niet de grens over te gaan tot een volledige oorlogsvoering, wetende dat hij of zij snel 'vernietigd' zou worden.

Nu, om eerlijk te zijn, soms werkt de tactiek. We zijn moe, en soms hebben we gewoon niet het geduld om deze terugkerende woede in het huishouden te verdragen. Maar één ding is zeker: het leidt nooit tot vrede. Mijn kinderen zijn tenminste eerlijk genoeg om toe te geven dat dat niet hun doel is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.