Finse regering reageert traag op golf van antisemitisme

Monday, November 25, 2019 |  Yossi Aloni
Al jaren wijst de Israëlische ambassadeur op toenemende antisemitische incidenten in het land. Pas na een reeks pesterijen tegen de Joodse gemeenschap en de Israëlische ambassade in Helsinki, en een solidariteits­demonstratie van de kerken, reageert de Finse regering.

Vier maanden nadat het Israëlische nieuwsportaal Ynet een golf van pesterijen tegen de Israëlische ambassade aan het licht had gebracht, veroordeelde de Finse minister van Buitenlandse Zaken eindelijk de aanvallen, na een golf van antisemitische incidenten die de afgelopen twee jaar gericht waren tegen de Finse Joodse gemeenschap.

Ongeveer een week geleden werden gele lappen met de Davidster en het woord JUDE (het nazi-etiket op Joden) geplakt op het terrein van de Joodse gemeenschap en tegenover het Israëlische ambassadegebouw in Helsinki. Het incident volgt na minstens 20 soortgelijke gebeurtenissen in de laatste twee jaar, waaronder neonazi's die de deuren van de Israëlische ambassade hebben ingeslagen.

Lokale christenen, onder leiding van de Lutherse staatskerk, hebben zich samen met de Joodse gemeenschap solidair getoond voor de synagoge van Helsinki, de enige in het land. De demonstratie werd bijgewoond door honderden mensen, waaronder religieuze leiders van de Russisch­talige moslim­gemeenschap en andere vrienden van Israël in de media. Ook vertegenwoordigers van de diplomatieke gemeenschap waren aanwezig, waaronder ambassadeurs van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en de ambassadeur van Israël in Finland, Dubi Segev Steinberg.

Duizenden bloemen, geschonken door verschillende winkels in de stad, werden aan het hek rond de synagoge bevestigd als reactie op de gele haatlappen. De minister van Buitenlandse Zaken van Finland was de belang­rijkste spreker op het evenement. Hij sprak over de verspreiding van het antisemitisme in het land, en voegde daar een krachtige veroordeling aan toe en benadrukte de noodzaak om de Joodse gemeenschap te beschermen. "Finland is een land waar geen plaats is voor antisemitisme van welke aard dan ook, met inbegrip van bedreigingen, spot, negatieve houdingen en uitingen van haat tegen religies en minderheden," zei de minister. "Het is belangrijk dat we snel reageren, en deze gebeurtenis is een overtuigend bewijs dat het Finse volk dit fenomeen niet accepteert. Het Finse volk veroordeelt deze acties tegen de synagoge in Helsinki, de Joodse gemeenschap en de Israëlische ambassade.'

In een interview met twee Lutherse weekbladen in Helsinki, direct na de bijeenkomst ter ondersteuning van de Joodse gemeenschap, zei de minister van Buitenlandse Zaken dat hij "de solidariteit van het land met de Joden in Finland, een land waar alle groepen in vrede met vrijheid van godsdienst moeten leven, wil uitspreken. Daden die bedreigen en ingrijpen zijn obsceen en onaanvaardbaar. Het meest dramatisch is het bedrieglijke verhaal dat de Holocaust ontkent. Dat baart mij zorgen, maar op dit moment hebben we in ieder geval een actieve groep die in de tegen­over­gestelde richting reageert," zei de minister.

De Israëlische ambassadeur in Finland Segev Steinberg bedankte de minister van Buitenlandse Zaken en riep de Finse regering op alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het verschijnsel antisemitisme te bestrijden en de kleine Joodse gemeenschap, ongeveer 2000 personen, de Israëlische ambassade, en haar vertegenwoordigers en werknemers te beschermen. "Stilzwijgen is in feite acceptatie en instemming, en we moeten niet wachten op een nieuwe catastrofe", besloot de ambassadeur.

In de afgelopen twee jaar heeft het Israëlische ambassadegebouw te maken gehad met een golf van pesterijen door rechts-radicalen en neonazi's. De ingang van het gebouw was onder andere besmeurd met hakenkruis-graffiti, foto's van Hitler en meer. In februari was er een illegale demonstratie van neonazistische elementen op de trap naar de ingang van het gebouw. De Israëlische ambassadeur heeft de kwestie vaak aan de orde gesteld bij de bevoegde en hoge ambtenaren in Finland. Ondanks de Israëlische oproepen hebben de Finse autoriteiten echter geen einde gemaakt aan de onophoudelijke intimidatie.

Tijdens de Finse Onafhankelijkheidsdag op 6 december vorig jaar, brachten enkele rechtse groepen nazi-vlaggen naar het centrum van de stad. Na deze schaamteloze antisemitische demonstraties zei de minister van Binnenlandse Zaken Kai-Makonnen dat er in Finland een recht op vrije meningsuiting bestaat. Aan de andere kant zei de president van Finland in zijn jaarlijkse media-interview aan het eind van het jaar, dat er in zijn land geen plaats is voor dergelijke verschijnselen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.