Controversiële verkoop van nazi-objecten loopt goed af

Monday, November 25, 2019 |  Redactie Israel Today
De aangekondigde verkoop van een groot aantal nazi-voorwerpen zorgde voor veel opwinding en veront­waar­diging van Duitse en Joodse zijde. De verkoop ging door en kreeg een goed einde: een zakenman kocht de topstukken en schenkt ze aan een Joodse stichting.

Een veiling aangekondigd door het veilinghuis Hermann Historica in Grasbrunn bij München veroorzaakte begin deze maand veel irritatie. In het kader van een veiling met de titel 'Deutsche Zeitgeschichte ab 1919' (Duitse Hedendaagse Geschiedenis vanaf 1919) werden ongeveer 840 voorwerpen uit het bezit van nazi's geveild, waaronder een aantal voorwerpen uit het bezit van Adolf Hitler, zoals zijn hoge hoed en een luxe-uitgave van zijn boek 'Mein Kampf' en de cocktailjurk van zijn vriendin Eva Braun.

De voorzitter van de Europese Joodse Organisaties, Rabbi Menachem Margolin, wendde zich tot het veilinghuis en eiste de annulering van de veiling. In een brief vestigde hij ook de aandacht op het tijdstip van de aangekondigde veiling, waarop de Kristallnacht, 81 jaar geleden als werd herdacht en 'waarin we opnieuw pesterijen tegen Joden en Joodse graven over het hele continent beleven. Deze voorwerpen zijn doordrenkt met bloed.'

Ook in Duitsland reageerde men kritisch op deze vreemde veiling. Maar er kon niets aan gedaan worden. 'Het zou maatschappelijk verboden moeten zijn', zei Felix Klein, de commissaris voor antisemitisme van de federale regering.

Om juist in Duitsland een dergelijke veiling te houden was zeker ook voor de overlevenden van de Holocaust die nog in Israël leven een klap in het gezicht.

Uiteindelijk is er echter een verrassend positieve ommekeer opgetreden. De omstreden veiling vond afgelopen woensdag inderdaad plaats en met nog meer succes dan verwacht. Ongeveer 80 procent van de aangeboden artikelen werd verkocht, omdat er door de protesten veel bekendheid was tonstaan.

Tien van de belangrijkste voorwerpen gingen echter niet naar verzamelaars van nazi-objecten, maar werden aangekocht door de Libanese, in Zwitserland wonende zakenman, Abdallah Chatila. Hij kocht o.a. Hitlers hoge hoed, een luxe-uitgave van zijn boek 'Mein Kampf' die aan Hermann Görin heeft behoord, een sigarendoos van de nazi-leider, enkele handgeschreven brieven en een schrijfmachine. Hij investeerde er 600.000 euro in.

Hij wil nu al deze voorwerpen aan het Joodse volk overhandigen, zoals hij in een interview met een Franse krant heeft uitgelegd. Daarmee wilde hij voorkomen dat deze voorwerpen in de verkeerde handen zouden vallen. In het begin was hij van plan ze te vernietigen, maar toen besloot hij ze over te dragen aan de Joodse fonds­wervings­organisatie Keren Hayesod, die dan zouden beslissen wat ze ermee zouden doen.

Rabbijn Menachem Mergolin werd geraakt door deze daad. 'We waren niet voorbereid op zo'n daad van vrijgevigheid en solidariteit', zei hij. 'Meneer Chatila begreep onze pijn met betrekking tot deze veiling en deed iets waar niemand op voorbereid was. Wij steunen zijn uitspraak dat deze voorwerpen niet op de markt mogen worden gebracht en moeten worden vernietigd. Daarom besloot hij ze aan de Joden te geven en toonde een opmerkelijk geweten en begrip'.

Rabbi Mergolin bedankte Chatila en nodigde hem uit om deel te nemen aan een delegatie van 100 afgevaardigden uit heel Europa naar Auschwitz om uit de eerste hand te zien waar de nationaal-socialistische ideologie naartoe leidt. Ze willen hem ook graag een onderscheiding geven voor zijn nobele daad.

Eén vraag blijft echter onbeantwoord. Het veilinghuis in München heeft met deze veiling behoorlijk wat geld verdiend; naar verluidt komt 25 procent van de opbrengst in de eigen kas terecht. De leiders van het veilinghuis zouden er goed aan doen, deze winst te schenken aan een goed doel, misschien voor de strijd tegen het opkomende antisemitisme of voor de Joodse gemeenten in Duitsland. Want om zich vandaag te verrijken met de vroegere bezittingen van de nazi's, dat maakt echt geen goede indruk.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.