'Israël kan altijd op Australië rekenen'

Sunday, November 24, 2019 |  Redactie Israel Today
De Australische premier Scott Morrison heeft de Jeruzalemprijs van de World Zionist Organization ontvangen wegens zijn steun aan de Joodse gemeenschap in Australië en de Staat Israël. 'Israël kan altijd op Australië rekenen', verklaarde hij.

'Ik ben er trots op dat Australië meer dan enig ander land onderdak heeft geboden aan de overlevenden van de Holocaust,' zei de premier tijdens de uitreiking van de prijs in Sydney. 'Israël kan altijd rekenen op Australië. Australië en de vriendschap met Israël is nooit onderbroken geweest. We hebben altijd het bestaans­recht van de Staat Israël erkend en zullen dit blijven steunen zolang we leven,' verklaarde hij.

Aan de uitreiking van de prijs aan premier Morrison namen de Israëlische ambassadeur in Australië, Mark Sofer en andere leiders van de Australische Joodse gemeenschap deel. De prijs is een shofar bedekt met een zilveren olijftak en het vergulde embleem van het Eerste Zionistische Congres. De Jeruzalemprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan 'ieder die consequent toegewijd is aan de steun voor de Joodse gemeenschap en de band met Israël en Jeruzalem versterkt en in stand houdt'.

Morrison voegde hieraan toe: 'Het is onbegrijpelijk dat de VN, een organisatie die is opgericht op basis van het idee om de wereld te beschermen tegen het soort gruweldaden die in de Tweede Wereldoorlog zijn begaan, heeft toegestaan dat het antisemitisme de discussies binnensijpelt onder het mom van bezorgdheid over de mensenrechten. Ik geloof het niet, mijn regering gelooft het niet,' zei de premier tijdens de ceremonie. 'We erkennen de ware aard van Israël en haar vriend­schap en staan haar bij. Onder deze regering hebben wij een Bureau voor Handel en Defensie in Jeruzalem gevestigd om onze banden op deze gebieden aan te halen,' hij zei.

Morrison is sinds augustus 2018 premier en staat bekend als een enthousiaste medestander van Israël in de internationale arena en als een echte vriend van de Joodse gemeenschap. Joshua Braverman, hoofd van de diaspora afdeling, zei tijdens de ceremonie: 'In tegenstelling tot andere landen heeft Australië zich gerealiseerd dat het antizionisme een dekmantel is voor het moderne antisemitisme, dat over de hele wereld toeneemt. Australië steunde Israël elke keer dat iemand het zionisme probeerde te de-legitimiseren of te demoniseren, en toen er pogingen werden ondernomen om het belang van de Joodse gemeenschap in Australië te onbelangrijk te vinden of schade toe te brengen. De acties van Australië ten gunste van Israël en de Joodse gemeenschap hebben in de loop der jaren deel uitgemaakt van het leiderschap van ons land. Maar, meneer de premier, u bent een speciale erkenning waard,' zei hij toen hij de prijs aan premier Morrison overhandigde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.