Premier Netanyahu aangeklaagd; is dit zijn einde?

Friday, November 22, 2019 |  David Lazarus
Premier Benjamin Netanyahu moet terecht staan in drie corruptiezaken, nadat de procureur-generaal donderdag besliste aanklachten in te dienen, meldde het Ministerie van Justitie. Volgens de Israëlische wet is de premier niet verplicht om af te treden vanwege de aanklacht. Het wordt wel moeilijker, te blijven regeren.

Netanyahu is de eerste zittende premier van Israël die in staat van beschuldiging wordt gesteld. Hij heeft de beschuldigingen ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn door linkse politici en media. Israël is verzeild geraakt in het beleid van de beschuldiging tegen de premier, sinds het onderzoek meer dan drie jaar geleden begon.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft de zaken tegen Netanyahu onderzocht, nadat de politie vorig jaar had aanbevolen om de premier in staat van beschul­diging te stellen. In oktober probeerden de advocaten van Netanyahu Mandelblit ervan te overtuigen, dat hij de premier niet in staat van beschuldiging moest stellen.

De aanklacht tegen Netanyahu bevat drie beschuldigingen.
♦ In wat bekend staat als Dossier 4000, zou de premier een telecombedrijf hebben bevoordeeld in ruil voor gunstige berichtgeving in de pers op de populaire nieuwssite Walla! van het bedrijf.
♦ In een andere zaak, genaamd Dossier 2000, wordt Netanyahu ervan beschuldigd, dat hij heeft geprobeerd een overeenkomst te sluiten met een krantenuitgever [Yediot Achronot] om wetgeving te bevorderen om de uitgever te helpen [door een gratis krant te hinderen], in ruil voor een positieve berichtgeving in de media. In dit geval is er geen bewijs dat de mediadeal ooit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
♦ Tot slot, in Dossier 1000, wordt de premier beschuldigd van het ontvangen van giften waaronder juwelen, sigaren en champagne voor zijn vrouw Sarah met een waarde van meer dan 1 miljoen NIS (ongeveer $300.000) van een aantal rijke vrienden. Netanyahu heeft tijdens de onderzoeken vastgehouden aan zijn onschuld op alle punten. Zowel Sarah als de premier erkennen het ontvangen van giften, maar stellen dat er niets verkeerd was, aangezien deze door hun persoonlijke vrienden werden gegeven. Netanyahu beweert ook dat alle drie de zaken tegen hem een 'fiasco gepleegd door linkse media en politiek complot' tegen hem is.

Volgens de Israëlische wet is de premier niet verplicht om af te treden vanwege de aanklacht. De aanklacht zou het echter nog moeilijker kunnen maken voor Netanyahu, die dit jaar na twee vastgelopen verkiezingen en maanden van mislukte coalitie­besprekingen voor zijn baan heeft gevochten.

Nadat Netanyahu er niet in slaagde om een regering te vormen, liep net vandaag het mandaat van 28 dagen af van Benny Gantz om een coalitie te vormen met zijn partij Blauw en Wit. De Knesset gaat nu een nieuwe onderhandelingsronde in. Als er na nog eens 21 dagen nog geen meerderheidscoalitie is, zullen er dit voorjaar waarschijnlijk weer (derde) verkiezingen plaatsvinden.

Volgens de krant Ha'aretz heeft de procureur-generaal gewacht met de aankondiging van het besluit om Netanyahu aan te klagen, terwijl zijn rivaal Gantz probeerde een regering te vormen, omdat hij vreesde dat dit 'zou zijn geïnterpreteerd als inmenging in het politieke proces'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.