Defensie: Israël produceert vleugels voor de F-35

Thursday, November 21, 2019 |  Redactie Israel Today
Israel Aerospace Industries (IAI) heeft inter­nationaal een zeer goede naam als fabrikant van vliegtuig­onderdelen, in het bijzonder wat betreft de fabricage van de vleugels van de Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen.

Afbeelding: De F-35 wordt ook door het Israëlische leger ingezet, en werkt als afschrikmiddel voor vijanden.

Eind september vierde IAI samen met Lockheed Martin, de fabrikant van de Amerikaanse straaljagers, de levering van honderd vliegtuigvleugels aan de Amerikanen. Tot aan 2024 zal Israël in totaal achthonderd vleugels leveren aan de Verenigde Staten, waar de uiteindelijke assemblage van de vliegtuigen plaatsvindt.

De F-35 is het meest moderne en krachtigste gevechtsvliegtuig ter wereld. Ieder onderdeel moet voldoen aan de hoogste technologische eisen, en natuurlijk is vertrouwen een belangrijke voorwaarde om zo’n belangrijk onderdeel van militaire vliegtuigen te mogen bouwen. Welke technisch hoogwaardige onder­delen de Israëli’s in deze vleugels bouwen, is niet bekend. Dat het om geheime onder­delen gaat, is zeker. Dat Lockheed Martin IAI heeft uitgekozen om deze onderdelen te bouwen, in plaats van deze zelf te produceren, zegt wel iets over dit vertrouwen.

Ook in andere landen zijn Israëlische defensie­producten zeer gewild. Zo heeft het Israëlische bedrijf Magal Security Systems een opdracht gekregen van een niet nader genoemd Oost-Afrikaans land om de havens te beveiligen. Het gaat daarbij volgens Magal om een vervolgopdracht, wat duidelijk maakt hoe tevreden de klant is over het geleverde product.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.