Kijk nou eens, iemand erkent eindelijk de waarheid....

Wednesday, November 20, 2019 |  Ryan Jones
Een groot deel van het Israëlisch-Palestijnse conflict kan van de onderhandelingstafel worden gehaald, misschien ook echt wordt opgelost, door simpelweg de gedocu­men­teerde geschiedenis te erkennen: dat de Joden een lange en rijke geschiedenis hebben in Judea en Samaria.

De belangrijkste drijfveer van Palestijnse kant in het conflict is, dat de Joden kolonisten zijn die geen geschiedenis in of recht op dit land hebben. Maar bergen bewijzen, zelfs uit Arabische bronnen, logenstraffen het Palestijnse verhaal.

Het probleem is dat internationale vredes­bemiddelaars tot nu toe te bang zijn geweest om het gevoelige olierijke Arabische Midden-Oosten te irriteren door tegen de bedrieglijke retoriek van de Palestijnen in te gaan.

Dat veranderde op maandag, toen de regering-Trump besloot een voorbeeld te stellen door openlijk te erkennen wat alle opgeleide mensen al weten, namelijk dat de Joden een lange en rijke geschiedenis hebben in de gebieden van Judea en Samaria, en om hen te beletten daar te wonen zou verkeerd zijn, zelfs racistisch.

In een dramatische persconferentie verwierp de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de verklaring van het ministerie van 1978, die de aanwezigheid van Joodse inwoners in Judea en Samaria (de zogenaamde "Bezette Westelijke Jordaan­oever") als "in strijd met het internationale recht" beschouwde.

Natuurlijk is er geen bindende wet die Joden verbiedt om in deze gebieden te wonen. Het laatste wettelijk afdwingbare document over een Joodse aanwezigheid in deze gebieden blijft de San Remo-resolutie uit 1920, die "nauwe vestiging door Joden" in het hele historische Land Israël bekrachtigt. Alle andere VN-resoluties zijn tot nu toe over dit onderwerp aangenomen door de Algemene Vergadering, en zijn daarom niet juridisch bindend.

Meer nog, Pompeo merkte terecht op dat het standpunt van de internationale gemeenschap over dit debat (dat zij letterlijk van de Arabieren overnam), "geschiedenis en feiten" negeert.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankte op zijn beurt de VS voor het eindelijk erkennen van de genoemde "historische feiten".

In een follow-up telefoongesprek met president Trump herhaalde Netanyahu naar verluidt dat "wij [Joden] niet in een vreemd land zijn. Dit is al meer dan 3000 jaar ons thuisland. De reden dat we 'Joden' worden genoemd is dat we hier vandaan komen, Judea. Dit verhindert de onderhandelingen niet. Integendeel, het bevordert de vrede omdat het niet mogelijk is om echte vrede op te bouwen op basis van leugens."

Dat klopt. Decennialang hebben internationale vredesbemiddelaars dit diplomatieke spel gespeeld volgens de Palestijnse voorwaarden. En dat heeft allesbehalve tot vrede geleid.

Denken de Europese regeringen, die vandaag de dag zo kritisch zijn over Trump en Pompeo echt, dat ze de vrede bevorderen door het blijven ontkennen van bewijzen zoals de Boog van Titus in Rome, honderden archeologische vindplaatsen in het Heilige Land en ontelbare historische documenten (waaronder de Bijbel èn de Koran!) - die allemaal onmiskenbaar wijzen op een beschreven Joodse geschiedenis in dit land?

Israël is er niet noodzakelijkerwijs tegen om de Palestijnse Arabieren een soevereine Staat op deze gebieden te laten vestigen, ondanks het feit dat zij ooit het hart van de koninkrijken van Israël en Juda vormden. Onderzoeken tonen consequent aan dat ten minste de helft van alle Israëlische Joden voorstander blijft van een twee-staten oplossing.
Maar wat een grote meerderheid van de Israëlische Joden wel eist, is dat iedereen ophoudt met te doen alsof ze hier niet thuis horen.

Misschien zal het besluit van Amerika, om niet langer mee te gaan met deze bespotting van het gezond verstand, andere internationale spelers ertoe aanzetten hetzelfde te doen, wat uiteindelijk de Palestijnen zal dwingen om onderhandelingen te beginnen op een basis van historische waarheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.