Komen er nieuwe verkiezingen, of niet?

Tuesday, November 19, 2019 |  Dov Eilon
Over 24 uur weten we misschien of we ons moeten voorbereiden op een derde Knesset-verkiezing in slechts één jaar. Maar het land kan zich een­voudig­weg geen derde verkiezing binnen een jaar veroorloven. Politici behoren dat te begrijpen.

Als de voorzitter van de partij Blauw en Wit, Benny Gantz, er niet in slaagt morgen kort voor middernacht een regering te vormen, zal onze president het mandaat geven aan alle leden van de Knesset, die dan 21 dagen de tijd hebben om een kandidaat voor de functie van premier te vinden, gesteund door ten minste 61 leden.

Dus voor Gantz wordt de tijd erg krap. In de media is gemeld dat hij bereid zijn om elke prijs te betalen om Netanyahu te vervangen als premier. Hij is nu tot alles bereid. Dat klinkt nu misschien verontrustend, maar maak je geen zorgen, zonder Lieberman werkt er niets, hij heeft de sleutels en hij laat iedereen spartelen tot het einde. Want Lieberman heeft nog steeds slechts één doel voor ogen, een regering van nationale eenheid, zoals hij keer op keer heeft gezegd.

Bij de ultraorthodoxe partijen lijkt men nu iets tegemoet­komender te zijn lijkt men bereid om met Lieberman aan de regeringstafel te gaan zitten, iets wat tot nu toe in de sterkst mogelijke bewoordingen werd verworpen. In ruil daarvoor zijn de orthodoxe partijen zelfs bereid tot het opgeven van enkele van de lucratieve ministersposten die zij tot nu toe hebben bekleed. Van Lieberman wordt verwacht dat hij afziet van zijn eisen voor veranderingen van de status-quo betreffende Staat en religie, waar­onder het burgerlijk huwelijk en openbaar vervoer op de Shabbat.

Als de partijen het niet eens kunnen worden in de laatste 21 dagen, die donderdag beginnen, zullen we waarschijnlijk in maart 2020 opnieuw moeten stemmen – tenzij Benny Gantz ons verrast in de laatste uren die nog overblijven.

Maar wie garandeert dat we anders zullen stemmen dan bij de laatste twee verkiezingen? In het geval van derde verkiezingen zullen de partijen zich waarschijnlijk moeten verenigen in nog grotere lijsten. Misschien moet men ook denken aan het verhogen van de kiesdrempel Dat is de enige manier om te voorkomen dat de politieke toekomst van Israël in handen komt van een kleine partij. Dit is een situatie die we ons niet kunnen veroorloven.

Geen goedgekeurde staatsbegroting
Al bijna een jaar hebben we geen gekozen regering meer. Het land wordt bestuurd door een overgangs­regering, en belangrijke besluiten kunnen niet worden uitgevoerd. Geen enkele staatsbegroting kan worden goedgekeurd.

De gevolgen zijn al voelbaar. Gehandicapten krijgen niet de maandelijkse toeslag die hen een jaar geleden was toegezegd, de ziekenhuizen worden overbelast zonder dat er een oplossing gevonden kan worden omdat de Staat er geen financiering voor heeft. Ook voor de nieuwe genees­middelen, die door de ziekte­kosten­verzekeraars moeten worden gefinancierd, is er geen geld van de Staat, wat de gezondheid in gevaar brengt van veel patiënten, die afhankelijk zijn van deze geneesmiddelen.

In de komende Chanoekah-vakantie zullen de kinderen niet naar de zogenaamde 'vakantieschool' kunnen gaan, omdat de overheid dit project, waarbij de schoolkinderen ook 's morgens tijdens de vakanties in de scholen en kleuterscholen worden opgevangen, niet kan financieren. Ook andere nieuwe programma's voor het onderwijs­stelsel staan voorlopig nog in de ijskast.

Dus hoe langer we zonder een gekozen regering blijven, hoe slechter de situatie zal zijn. Het land staat stil. Politici moeten alles in het werk stellen om een nieuwe gang naar de stembus te voorkomen. In ruil daarvoor zou iedereen iets moeten opgeven ten gunste van het nationaal belang.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.