Netanyahu slaat 'rood alarm' voor Israël

Tuesday, November 19, 2019 |  Redactie Israel Today
Tijdens een speciale noodtop op maandag waarschuwde premier Benjamin Netanyahu de Israëli’s dringend dat zij op het punt zouden kunnen staan de gevaarlijkste regering in de korte geschiedenis van de Staat Israël te krijgen.

Afbeelding: De Hebreeuwse tekst boven het podium luidt: Noodconferentie. Stop een gevaarlijke minderheidsregering die afhankelijk is van aanhangers van terreur.

Netanyahu zei dat hij besloot alarm te slaan na ervan kennis genomen te hebben dat zijn rivaal voor het premierschap, ‘Blauw en Wit’-partijhoofd Benny Gantz, de vorming van een minderheidscoalitie die door de Gezamenlijke Arabische Lijst wordt gesteund, overwoog.
‘Een minderheidsoverheid die door de Arabieren wordt gesteund is een droomoverheid voor Hamas, Hezbollah en Iran,’ zei Netanyahu. ‘In Ramallah en Teheran zullen ze het vieren. En er is een reële mogelijkheid dat er binnen de komende 48 uur een minderheidsregering wordt gevormd.’

Gantz, die één Knesset-zetel meer in handen heeft dan Netanyahu's Likoed (33-32), kreeg de opdracht om de volgende regering te vormen nadat de huidige premier vorige maand faalde in zijn kans om hetzelfde te doen.
Maar nu gesprekken die gericht zijn op het vormen van een eenheidscoalitie met inbegrip van zowel ‘Blauw en Wit’ als Likoed, zijn vastgelopen, is er bezorgdheid dat Gantz zal proberen te regeren zonder een meerderheid. Een dergelijke poging zou alleen maar de steun van de Gezamenlijke Arabische Lijst (met 13 zetels) vereisen, voor hoe lang dat ook zou kunnen duren.

Voor de meeste Israëlische Joden is dat problematisch gezien het feit dat veel, zo niet de meeste leiders van de Gezamenlijke Lijst duidelijk hebben gemaakt dat zij zichzelf in de eerste plaats en voornamelijk zien als vertegenwoordigers van de ‘Palestijnse’ Arabieren. Ook zien de meesten van hen zichzelf als vijanden van elke entiteit die zichzelf als de ‘Joodse’ Staat beschouwt.
Netanyahu’s noodconferentie werd bijgewoond door leden van alle rechtse partijen onder de banner: ‘Stop een gevaarlijke minderheidsregering die afhankelijk is van aanhangers van terreur.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.