VS verklaart: Israëlische neder­zettingen niet illegaal

Tuesday, November 19, 2019 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse minister van Buiten­landse Zaken, Mike Pompeo, zei maandag dat de Israëlische neder­zettingen volgens een besluit van de VS het inter­natio­nale recht niet schenden. De verklaring werd in Israël verwel­komd, maar door de PA scherp bekritiseerd. De EU was ook kritisch.

'De regering-Trump trekt de benadering van de regering-Obama van de Israëlische nederzettingen in. De openbare verklaringen over de neder­zettingen-activiteiten op de Westbank zijn al tientallen jaren inconsistent', aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo tijdens een pers­conferentie. Later verklaarde hij: 'Nadat alle kanten van dit juridische debat grondig zijn onderzocht, stemt de regering-Trump in met president Reagan. De bouw van Israëlische burgerlijke nederzettingen is op zich niet in strijd met het internationaal recht.'

Deze beslissing, die het Israëlische dagblad Israel Hayom omschreef als een 'vroeg Chanoeka-cadeau', komt pas kort nadat de EU in een rechterlijk bevel een verplichte etikettering eiste van goederen die afkomstig zijn uit Israëlische nederzettingen, zodat de consumenten niet onbedoeld een product kopen dat afkomstig is uit een gebied dat 'in strijd is met de regels van het internationale humanitaire recht'.

Tot verdriet van de Israëli's en veel aanhangers van Israël is de EU, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, nog ver verwijderd van een soortgelijke verklaring als die van Pompeo. De EU blijft de Israëlische nederzettingen als illegaal omschrijven, zoals EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini gisteren in reactie op het besluit van de VS verklaarde dat nederzettingen de twee-staten-oplossing ondermijnen.

'Vandaag, toen de regering-Trump de valse bewering dat Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria van nature illegaal zijn volgens het internationale recht, duidelijk verwierp, heeft de Verenigde Staten een belangrijk standpunt ingenomen om een historische fout te corrigeren', aldus het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 'Het besluit van de regering-Trump weerspiegelt ook het feit, dat degenen die categorisch elke wettelijke basis voor de neder­zettingen hebben ontkend, niet alleen de waarheid, de geschiedenis en de plaatselijke realiteit ontkennen, maar ook de vredeskwesties ondermijnen, die alleen kunnen worden bereikt door directe onderhandelingen tussen de partijen.

'Dank u, President Trump en Minister Pompeo, en Dank u, Amerikaanse Ambassadeur in Israël, David Friedman, voor de verklaring dat het natuurlijk, mooi, historisch correct - en zeker niet illegaal - is dat Joden in Judea, het land van hun voorvaderen, wonen', bedankte een verheugde Yishai Fleisher, internationaal woordvoerder van Hebron.

Ook Moshe Ja'alon , een Knessetlid van de partij Blauw en Wit, verwelkomde de recente verklaring van de Verenigde Staten. 'Ik prijs de Amerikanen voor deze historische beslissing omdat de nederzettingen in Judea en Samaria het internationale recht niet schenden. Eindelijk heeft dat, wat ons altijd duidelijk is geweest, een stempel van goedkeuring gekregen. Wij zijn hier geen bezettingsmacht,' zei hij.

Maar zoals verwacht is niet iedereen tevreden over de beslissing. Zo zei het knessetlid Ayman Odeh, voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst: 'Geen enkele minister van Buitenlandse Zaken zal iets veranderen aan het feit dat de nederzettingen werden gebouwd op bezet land, waarop een soevereine Palestijnse Staat naast Israël zal worden gebouwd'.

In een verklaring van de Palestijnse Autoriteit werd zelfs verklaard dat de Amerikaanse regering haar geloof­waardig­heid had verloren en geen rol meer zou spelen in het vredesproces.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.