EXPO 2020: Israël zonder muren te zien in Dubai

Monday, November 18, 2019 |  Yossi Aloni
Israël zal met een open paviljoen aanwezig zijn op de wereld­tentoon­stelling in de golfstaat Dubai, die van oktober 2020 tot april 2021 wordt gehouden. Het effect zal zeker voelbaar zijn in het hele Midden-Oosten. Hierboven een impressie van het Israëlische paviljoen.

Het Israëlische team moest het paviljoen zonder muren maken, opdat het van buitenaf kan worden bekeken, zodat moslims en Arabieren die bang zijn om naar binnen te gaan, de inhoud kunnen zien!

Het Israëlische paviljoen zal naar verwachting centraal gelegen zijn op de EXPO 2020, in de buurt van de tentoonstelling van het gastland. De presentator van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zal uitleg geven in het Engels, Hebreeuws en Arabisch, met muziek van de Israëlische kunstenaar Idan Raichel.

De regering heeft het voornemen van Israël, om deel te nemen aan de prestigieuze tentoonstelling aan de Perzische Golf, bevestigd met een investering van 70 miljoen shekel (ruim 20 miljoen dollar), dat uit de budgetten van verschillende ministeries zal komen.

Dit nationale project is het resultaat van de diplomatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die de Israëlische deelname garandeert. Het open Israëlische paviljoen bevat grote schermen die van alle kanten te zien zijn (360 graden) om 'Israël uit te zenden' naar degenen die het paviljoen niet betreden. De tentoon­stelling zal de waarden van Israël belichten als een open democratische Staat en egalitaire samenleving met bewezen capaciteiten op het gebied van geneeskunde, landbouw en hightech.

Elazar Cohen, de organisator van het paviljoen, zei dat de deelname van Israël aan de EXPO 2020 in Dubai een politieke prestatie van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken is.

EXPO 2020 is een van 's werelds grootste evenementen en de langstlopende tentoonstelling op de wereld, waaraan de meeste landen ter wereld deelnemen. De internationale versie van het evenement, ook bekend als de 'Wereldtentoonstelling', vindt om de vijf jaar plaats. De tentoonstelling in Dubai is de eerste keer in de geschiedenis van de EXPO dat deze in een Arabisch land wordt gehouden. Het motto van de Dubai Expo is 'Connecting minds, creating the future' (Gedachten verbinden, de toekomst crëren), en richt zich vooral op mobiliteit, duurzaamheid en kansen.

Cohen zei: 'Uit ervaring weten we dat er altijd veel belangstelling is voor het Israëlische paviljoen in de EXPO en dat de wachtrijen lang zullen zijn. Dat verwachten we ook dat jaar. Het paviljoen is opgedeeld in twee delen, een open deel waar bezoekers zonder wachtrij naar binnen kunnen om met interactieve monitoren te werken. Aan de achterkant van het paviljoen kunnen bezoekers genieten van een normale kijkervaring'.

De tentoonstelling zal naar verwachting ongeveer 25 miljoen bezoekers trekken. 'Het belangrijkste doelpubliek voor ons is het Arabische en islamitische publiek, dat naar verwachting naar het evenement zal komen', aldus Cohen. 'De verwachting is dat ongeveer 25% van de bezoekers inwoners van de Emiraten zullen zijn en ongeveer 30% van de rest van het Midden-Oosten. Om deze reden maken we gebruik van de diensten van academici, scenarioschrijvers, productieteams en andere professionals om de bezorgdheid onder de lokale bevolking over het merk ”Israël” weg te nemen'.

'We willen de bezoekers ook duidelijk maken, dat Israël een regionale speler is, waarmee ze een relatie van eerlijkheid en partnerschap kunnen opbouwen voor positieve resultaten voor de regio, ondanks de echte uitdagingen. We willen laten zien dat Israël in staat is om het leven van burgers te verbeteren op gebieden die belangrijk zijn voor onze buren. Daarom werd besloten dat de taal van de tentoonstelling het Arabisch zou zijn en een speciale beeldtaal zou gebruiken die Arabische en Hebreeuwse letters combineert. In het Israëlische paviljoen zullen bezoekers zich tussen de vele volkeren van de Perzische Golf bevinden. Delen van de tentoonstelling worden gevuld met zand', legde Cohen uit.

Ongetwijfeld is alleen al het bestaan van een Israëlische aanwezigheid in de Verenigde Arabische Emiraten gedurende een periode van maanden een succes op zich. Nog opmerkelijker is de mogelijkheid om de waarden en cultuur van de Joodse Staat in een feestelijke sfeer aan dit publiek te presenteren.

Voor het eerst zullen Israëlische burgers Dubai mogen bezoeken voor de EXPO. Het Ministerie van Buiten­landse Zaken zal de procedures voor het verkrijgen van een visum publiceren zodra de regels zijn uitgewerkt. Dit zal een zeldzame gelegenheid zijn voor Israëli's om een land in de Perzische Golf te bezoeken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.