Illegale bouw op archeo­logische vindplaats verhinderd

Monday, November 18, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Een unieke historische site, nabij de Palestijnse stad Jericho en daterend uit de tijd van de Tweede Tempel, werd eind oktober gered van mogelijke beschadiging en vernietiging, meldde de Archeo­logische Eenheid van het Burgerlijke Bestuur in een persbericht via de COGAT.

Een soldaat loopt naar bulldozers bij een illegale bouwplaats op de Westbank

Tijdens een routine­patrouille constateerden ambtenaren van het Burgerlijk Bestuur (het Israëlische bestuursorgaan op de Westbank) dat er zonder vergunning bouwwerkzaamheden plaatsvonden bij de archeologische site. Op enkele vrachtauto's werden bakstenen, cement en andere bouwmaterialen gevonden, die onmiddellijk in beslag werden genomen.

De verdachten werden door de politie van Ma'ale Adumim opgepakt en voor verhoor meegenomen, berichtte The Jerusalem Post.

Het hoofd van de Archeologische Eenheid van het Burgerlijke Bestuur, Hanania Hizmi, zei dat de historische sites op de Westelijke Jordaanoever 'niet beschadigd kunnen worden' en dat 'de Archeologische Eenheid onvermoeibaar werkt aan de ontwikkeling en het behoud van de archeologische sites' op de Westelijke Jordaanoever.

De site is belangrijk omdat deze laat zien hoe het leven in de Hasmonese tijd eruitzag kort voor de vernietiging van de Tweede Tempel. In het gebied zijn veel grafspelonken van de drie generaties Hasmoneërs die er woonden.

Het onderscheppen van de voertuigen voordat de bouw begon heeft waarschijnlijk voorkomen dat er schade werd aangericht aan de huidige archeologische vondsten en toekomstige vondsten in de buurt van wat vermoedelijk Hasmonese paleizen zijn, die door de kleinkinderen en achterkleinkinderen van de held van Chanukkah, de priester Mattathias (of Matatyahu), werden gebouwd.

Dergelijke incidenten zijn niet ongewoon. In mei legde een trekker, die illegaal landbouw­werkzaam­heden in het gebied verrichtte, een enorme Joodse grafspelonk bloot, gevuld met honderden botten, die volgens de Jeruzalem Post uit de Tweede Tempelperiode dateren. Er werden ook unieke inscripties van drie generaties Hasmoneeërs gevonden, die details geven over degenen die er begraven liggen. Er was al schade aangericht aan de grotten voordat het illegale werk werd ontdekt. De botten werden herbegraven in een graf in Kfar Adumim in de Judea woestijn ten noordwesten van Maale Adumim.

Directeur Marco Ben Shabbat van de controle-eenheid van het Burgerlijk Bestuur zei dat ze alle instrumenten waarover zij beschikken zullen gebruiken om te blijven voorkomen dat er illegaal gebouwd wordt op archeologische plaatsen in Judea en Samaria.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.