Vrees voor minderheidsregering met Arabische steun

Sunday, November 17, 2019 |  Redactie Israel Today
De leider van de partij Yisrael Betenoe, Avigdor Lieberman, zou zaterdagavond de partij Blauw-Wit zijn fiat hebben gegeven voor de vorming van een minder­heids­regering, die externe steun krijgt van de Verenigde Arabische Lijst. Premier Benjamin Netanyahu heeft hier sterk tegen gewaarschuwd.

Dit werd gemeld door de krant Israel Hayom. Hiermee zou Avigdor Lieberman Netanyahu willen dwingen om zijn eisen voor toetreding tot een regering van nationale eenheid te versoepelen.

Benny Gantz, leider van de partij Blauw en Wit, heeft tot woensdag een mandaat om een functionerende regering te vormen en premier te worden. Het is hem tot nu toe niet gelukt om een meerderheid van 61 zetels te bereiken. Als hij er niet in slaagt om voor het einde van zijn mandaat een regering te vormen, kan een derde verkiezing in aantocht zijn. Om deze verkiezingen te voorkomen, wordt geprobeerd een minderheidsregering te vormen met externe Arabische steun.

De mogelijke minderheidsregering van Gantz zou 47 zetels hebben, bestaande uit de coalitiepartijen Blauw en Wit, Arbeidspartij-Gescher en Yisrael Betenoe, met externe steun van de Verenigde Arabische Lijst (13 zetels).

Het Knessetlid Achmed Tibi van de Verenigde Arabische Lijst, die zich vorige week krachtig tegen de militaire actie van Israël in Gaza heeft uitgesproken en na een conflict uit de Knesset werd gezet, heeft commentaar geleverd op de huidige politieke situatie en de mogelijk­heid bevestigd, dat de Verenigde Arabische Lijst externe steun zou geven aan een minderheidsregering onder Gantz.

'De lijst is bereid om, binnen haar electorale principes en beloften, iets te doen om Netanyahu, de criminele leider en leugenaar, te verwijderen, zolang de Arabische sector er baat bij heeft,' zei hij. 'Er zijn contacten, maar er is geen officieel voorstel', sprak hij over beschuldigingen van een overeenkomst met Blauw en Wit.

'Moordenaars'
Viceminister van Defensie Avi Dichter ( Likoed) waarschuwde tegen een dergelijke regering met de steun van de Verenigde Arabische Lijst. Hij vertelde hoe hij, als voormalig hoofd van de Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, door knessetlid Ayman Odeh, (Verenigde Arabische Lijst), als moordenaar werd aangeduid. Hij wees er ook op, dat de twee Knessetleden Benny Gantz en Gabi Ashkenasi (Blauw en Wit), die de Arabische partijen zouden steunen, als voormalige stafchefs van het Israëlische leger, ook als moordenaars zouden moeten worden aangeduid.

'Vanaf komende dinsdag zouden de vernietigers van Israël, zoals Ayman Odeh en anderen, de steunpilaar kunnen zijn waarop de minderheidsregering van Gantz onze Staat bestuurt,' zei hij, en hij riep met name Lieberman en Amir Peretz op om Gantz ervan te overtuigen de minderheidsregering te verhinderen voordat het te laat is. 'Stop deze achtbaan voordat hij begint te bewegen. Laat het niet toe,' deed hij een beroep op de voormalige ministers van Defensie.

'Historische bedreiging voor de veiligheid van Israël'
Premier Benjamin Netanyahu, die waarschijnlijk al had voorzien dat Gantz en Lieberman zouden proberen een minderheidsregering te vormen, waarschuwde ook dat dit een 'catastrofe' en een 'historische bedreiging voor de veiligheid van Israël' zou worden, en hij riep voor zondag een spoedvergadering bijeen. Hij legde uit dat de mogelijke eenheidsregering een 'noodsituatie' was zoals nooit tevoren is geweest. 'Nieuwe verkiezingen zijn een ramp, maar een door de Arabische partijen gesteunde regering is een nog grotere ramp. Dit is een bedreiging van de Staat Israël en schaadt de veiligheid van Israël. Deze stap moet absoluut worden gestopt,' zei Netanyahu.

Of het pokerspel van Lieberman de verwachte vruchten zal afwerpen, dat wil zeggen een eenheidsregering van Blauw en Wit en Likoed, dat zal de komende dagen blijken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.