Trump toont minder vertrouwen in 'verliezer' Netanyahu

zondag 17 november 2019 |  Redactie Israel Today
Ze zijn al enkele jaren het hechtste politieke koppel op het internationale toneel. Maar komt er een einde aan de romance tussen president Trump en premier Netanyahu? De Amerikaanse president weinig geduld met degenen die de controle niet kunnen overnemen en de leiding nemen.

Bij verschillende publieke optredens in het recente verleden heeft Donald Trump op schertsende wijze zijn frustratie geuit over het feit dat Israël, ondanks twee nationale verkiezingen dit jaar, nog steeds geen regering heeft. 'Wat voor een systeem hebben ze daar? Er wordt gevochten en gevochten. We moeten allemaal met verschillende dingen vechten. Maar we weten tenminste wie de baas is. Ze hebben steeds weer verkiezingen en niemand wordt gekozen', spotte de president tijdens een toespraak voor een orthodoxe Joodse groep in New York.

Israëlische functionarissen met nauwe contacten in het Witte Huis zeggen, dat Trump achter de schermen veel minder vleiend is over Israël en zelfs over zijn voormalige vriend Netanyahu. Een ambtenaar vertelde aan het nieuwsportaal Ynet, dat de Amerikanen 'gefrustreerd en wanhopig waren over de Israëlische politiek en de politieke crisis, die hen al maanden verhindert om het diplomatieke deel van de zogenaamde 'deal van de eeuw' te presenteren'. Hij beschreef de stemming in Washington als een stemming van 'verwarring en woede'.

De Israëli's hadden al het gevoel, dat er iets mis was toen Trump Netanyahu bij de tweede nationale verkiezingen van dit jaar niet van harte steunde. Dezelfde functionaris vertelde aan Ynet, dat Trump 'zeer teleurgesteld was over Netanyahu en negatief over hem sprak', nadat de Israëlische leider na de eerste verkiezingen in april geen nieuwe regering kon vormen. De ambtenaar herinnerde de Israëli's eraan, dat Trump 'niet van verliezers houdt'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.