Hamas breekt wapen­stilstand met raket­beschieting

Sunday, November 17, 2019 |  Redactie Israel Today
De donderdag bekend gemaakte wapen­stilstand werd vrijdagnacht om 1.56 uur nogmaals verbroken. Twee raketten werden vanuit de Gazastrook afgevuurd in de richting van Be'erSheva, de hoofdstad van de Negev. Het Iron Dome raketafweersysteem kon beide raketten afweren.

Hoewel dit niet de eerste keer is dat er een wapen­stilstand werd verbroken, kwam deze aanval voor veel burgers van de stad als een verrassing. Zo verrassend dat sommige openbare schuilplaatsen zelfs gesloten waren. Een stressvolle situatie voor de inwoners.

De reactie op de raketbeschieting liet niet lang op zich wachten. De Israëlische luchtmacht viel voor het eerst doelen van Hamas aan in plaats van, zoals daarvoor, zich te beperken tot doelen van Islamitische Jihad. Want men ging er deze keer van uit, dat Hamas-strijders verantwoordelijk waren voor de raket­beschietingen, en zich daarmee verzetten tegen het besluit van de politieke arm van Hamas, om niet betrokken te zijn bij de huidige 'ronde'.

Rivaliteit
Maar misschien wilden de Hamas-militanten ook bewijzen dat ze – ondanks de rivaliteit met de Islamitische Jihad – achter hem staan in de strijd tegen Israël. Vorige week werd een Hamas-delegatie uit de rouwtent van al-Ata, de Jihad-leider die door de Israëlische luchtmacht werd geliquideerd, gegooid. De Jihad-aanhangers verweten Hamas, dat niet betrokken was bij de laatste confrontatie met Israël.

Het afschieten van raketten door Hamas in de richting van Be'er Sheva lijkt dus een garantie te zijn, dat Hamas zijn leidende rol wil behouden in de gemeenschappelijke strijd tegen de Israëlische vijand.

En dit signaal lijkt te hebben gewerkt. In de loop van zaterdag bracht Hamas-leider Ismail Haniyeh zelf een rouwbezoek aan de familie van de vermoorde Jihad-leider al-Ata. Hij werd nu niet met stenen weggejaagd. 'We zullen het bloed van onze martelaren en leiders niet in gevaar brengen', zei Haniyeh tijdens het bezoek. 'Ons partnerschap kan niet worden vernietigd. Deze ronde is niet de laatste en de rekening met de vijand is nog niet vereffend'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.