Onderzoek naar afremmen van botkanker bij kinderen

Sunday, November 17, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science hebben onlangs een nieuwe manier ontdekt om de verspreiding van een type botkanker tegen te gaan, die veelbelovende resultaten heeft opgeleverd in een proef bij muizen.

Ewing sarcoom is een botkanker die vooral bij tieners voorkomt. In de VS treft het jaarlijks ongeveer 200 kinderen en jonge volwassenen.

De onderzoekers hebben moleculaire interacties tussen Ewing-sarcoom en glucocorticoide receptoren ontdekt en een behandeling voorgesteld die de verspreiding ervan tegengaat, bericht World Israel News. De nieuwe mogelijke behandeling kan van cruciaal belang blijken te zijn, omdat het moeilijk te behandelen is wanneer het zich verspreidt naar andere organen.

In het laboratorium van de afdeling Biologische Regulering is onderzoek gedaan naar receptoren voor steroïde hormonen, glucocorticoïden genaamd. De studie toonde een verband aan tussen de Ewing sarcoom oncogen en glucocorticoïde receptoren. De onderzoekers testten de hypothese, dat deze receptoren de groei van Ewing sarcoom stimuleren. Een reeks studies leverde het bewijs dat dit inderdaad het geval is.

Toen de onderzoekers menselijke Ewing sarcoomcellen in muizen implanteren, groeiden de tumoren langzamer toen de muizen werden behandeld met een goed­gekeurd geneesmiddel dat de synthese van gluco­corticoïden blokkeert. De voornaamste medische betekenis van deze bevindingen is, dat deze de deur opent voor een nieuwe behandeling van het Ewing sarcoom.

Als onderzoek bij menselijke patiënten de bevindingen van het onderzoek bevestigt, kan het nieuwe hoop bieden aan jonge patiënten met deze ziekte, vooral in gevallen waarin de sarcoom voorbij het bot is uitgezaaid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.