Wapenstilstand? Tot de volgende ronde...

Thursday, November 14, 2019 |  Dov Eilon
Hoeveel wapen­stilstands­overeen­komsten zijn er in de afgelopen jaren al gesloten tussen Israël en de Gazastrook? En hoe lang hebben ze geduurd? Zal het deze keer mogelijk zijn om te voorkomen dat de situatie in de loop van de tijd uit de hand loopt?

Toen ik vanochtend vroeg kort voor 6 uur de autoradio inschakelde op weg naar het busstation, was het weer zo ver. Er werd melding gemaakt van een wapen­stilstand, waarbij in de eerste plaats werd verwezen naar Arabische bronnen uit Egypte.

'Steeds weer die Egyptenaren', was mijn eerste gedachte. Want elke keer na het begin van een volgende 'ronde' tussen Israël en de Gazastrook proberen de Egyptenaren na enige tijd een einde te maken aan de ruzie. En dan kan het nog een dag of twee duren voordat de wapen­stilstand wordt aangekondigd.

Dat kennen we dus al. Zoals altijd was ik sceptisch over de aankondiging van de wapen­stilstand, en plotseling moest ik denken aan een kokende pot erwten.

Ik zal uitleggen waarom. Als kind mocht ik mijn moeder vaak helpen met koken, en toen kreeg ik een keer de opdracht om ervoor te zorgen dat de pan erwten niet overkookt. Om dit te voorkomen, zette mijn moeder een glas water naast het fornuis. Als ik er niet in zou slagen om de pan niet te laten overkoken, moet ik er gewoon wat koud water in gieten. Dit patentmiddel helpt echt en ik was enthousiast. Zo werd het een spel. Ik heb steeds weer gewacht, totdat het water met de erwten bijna overkookt en het gevormde witte schuim zich over de rand van de pan verspreidde. Toen het er echt bedreigend uitzag, goot ik er wat koud water op. De situatie was meteen weer tot rust gekomen. Maar direct daarna begon het water weer te koken, opnieuw vormde zich dit schuim en alles begon van voren af aan, totdat ik er weer koud water bij goot. Zo ging het maar door en door. Totdat mijn moeder kwam en de pan van het vuur haalde, was er vrede.

Precies zo is het eigenlijk met de Gazastrook. Ik kan me niet precies herinneren hoeveel wapenstilstanden er de laatste tijd zijn geweest. Er waren er nogal wat. De wapen­stilstand kwam er altijd als je dacht dat het echt serieus werd, dat Israël op elk moment een grond­offensief tegen de terroristen in de Gazastrook zou beginnen. Maar zo ver is het nog niet gekomen. De pan is niet overgekookt.

Maar kan het echt altijd zo doorgaan? Zelfs in het grensgebied met de Gazastrook is men allesbehalve gelukkig met deze wapen­stilstand, die inmiddels ook door Israël is bevestigd. Nu moeten we weer wachten tot de volgende ronde, die zeker zal komen. Tenzij er iemand zou zijn zoals mijn moeder in het geval van overkokende erwten, die eindelijk een einde zou maken aan dit spel.

Vanochtend klonken kort voor 11 uur lokale tijd weer de sirenes in het zuiden. Vijf raketten werden vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël afgevuurd, de Iron Dome heeft er twee onderschept, niemand raakte gewond.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.