Dood van topterrorist brengt Hamas in moeilijke positie

Wednesday, November 13, 2019 |  Yochanan Visser
Op het moment van het schrijven van deze analyse, zijn er meer dan 200 raketten afgevuurd vanuit Gaza naar Israëlische steden in het zuiden en midden van het land, op dinsdag en tot in de ochtenduren van woensdag.

Het zware raketspervuur begon nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) maandagavond een van de gevaarlijkste terroristen, die werken aan Israëls vernietiging in Gaza, doodde. Daarvoor gebruikte de luchtmacht een door Rafael geproduceerde Munice Spice-1000 raket. Baha Abu Al-Ata, de bevelhebber van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza, stond al meer dan tien jaar op de hitlijst van Israël, terwijl hij drie eerdere moordpogingen door Israël overleefde.
Het besluit om Al-Ata te doden werd meer dan een week geleden genomen, maar de Israëlische militairen wachtten op een kans om de moord uit te voeren op het moment dat de belangrijke terrorist niet door menselijke schilden werd omringd. Het besluit om Al-Ata te elimineren werd genomen nadat de Israëlische inlichtingendienst informatie had verstrekt over een op handen zijnde grote PIJ-operatie tegen Israël, vertelde Goria Eiland, het voormalige hoofd van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad, aan Israel Today tijdens een telefonisch interview.

Eiland bevestigde de bewering van premier Benyamin Netanyahu, dat Al-Ata een ‘tikkende bom’ was die op het punt stond van een nieuwe grootschalige terroristische operatie tegen Israël. Hij zei ook, dat Al-Ata zijn orders rechtstreeks van Iran, waarschijnlijk van Qassem Soleimani (de commandant van de Quds-brigade van het Iraanse Revolutionaire Gardekorps), had gekregen en een ‘leger’ had gebouwd dat vandaag de dag in het bezit is van meer dan 20.000 raketten.
Volgens Eiland probeerde PIJ het Hamas-bestuur over Gaza uit te dagen en nam het geen bevelen aan van de soennitische islamitische regering in Gaza. Eiland vertelde aan Israel Today, dat vanuit Israëlisch standpunt de operatie tegen PIJ over was. Hij verwachtte echter een verdere escalatie die volledige oorlog tussen de Israëlische militairen en de Palestijnse terreurgroepen in Gaza zou kunnen teweegbrengen.

Hamas heeft nu een dilemma.

De organisatie kan zich er niet voor inzetten om een nieuwe wapenstilstand met Israël te schijnen te zoeken, omdat zij als zwak zal worden afgeschilderd in de ogen van de Palestijnse straat in Gaza. Hamas heeft nu al te maken met enorme problemen in het bestuur van de zaken in de Gazastrook, nadat een jonge Palestijnse Arabier zichzelf vorige week in brand had gestoken om te protesteren tegen de erbarmelijke levensomstandigheden in de kustenclave. De zelfverbranding van de 28-jarige Palestijnse wees leidde tot woede onder de Palestijnse bevolking in Gaza, die genoeg heeft van de manier waarop Hamas en de Palestijnse Autoriteit omgaan met de vele problemen in de Gazastrook.
Aan de andere kant weet Hamas dat wanneer het zich bij de raketaanval van de PIJ zou aansluiten, het risico bestaat dat zij opnieuw een massale confrontatie met het Israëlische leger aangaat en dat zo'n confrontatie dit keer het einde van Hamas' heerschappij over Gaza zou kunnen betekenen.

PIJ heeft nu aangekondigd dat zijn reactie op de moord op Al-Ata nog moet komen. Dit is een aanwijzing dat het een veel grotere aanval zou kunnen lanceren, en dit keer op gevoelige doelwitten van Israël. Doelwitten zoals de Ben Goerion Airport, elektrische netten, militaire infrastructuur of Israëls gelijke van het Pentagon: het Kiryah centrum in Tel Aviv. Als dat gebeurt, zal de IDF een nieuw grondoffensief mobiliseren en lanceren dat maanden kan duren, omdat het doel zal zijn om de terreur-infrastructuur in Gaza dit keer volledig te vernietigen.

Premier Netanyahu krijgt steeds meer kritiek te verduren van Israëli’s die in de zogenaamde Gazagordel leven en die na talloze terroristische aanslagen sinds Hamas de Gazastrook in 2006 met geweld heeft overgenomen, ook genoeg hebben van de veiligheidssituatie. ‘Genoeg’ zei een vrouw in Netivot tijdens een interview met TV Channel 12 in Israël over de vernietiging van haar huis. De vrouw verloor enkele maanden geleden haar dochter door kanker en zei dat het leven in het zuiden van Israël ondraaglijk is geworden.
De IAF heeft zich echter tot dusver onthouden van het bombarderen van Hamas-doelwitten in Gaza. Dat is een duidelijke aanwijzing dat Israël niet geïnteresseerd is in een nieuwe oorlog met Gaza, een boodschap die naar verluidt ook was overgebracht naar de Egyptenaren, die opnieuw tussen Israël en Hamas bemiddelen.

De Islamitische Jihad hoeft de afwegingen van Hamas en de Israëlische regering echter niet te maken en werkt eraan om de uitputtingsslag tegen de Joodse Staat voortdurend gaande te houden. De door Iran gefinancierde en getrainde terreurgroep opereert onafhankelijk en hoeft niet voor een bevolking te zorgen, zoals Eiland aanwees. PIJ heeft ook kantoren in Beiroet en Damascus, waar de Israëlische luchtmacht Akram al-Ajouri probeerde te vermoorden, een andere PIJ-commandant, die fungeerde als contactpersoon van de groep voor de coördinatie met Iran. De IAF lanceerde naar verluidt twee raketten op al-Ajouri’s huis, maar slaagde er niet in om hem te doden, meldde de Syrische staatsmedia.

PIJ is sinds november 2018 al drie keer een mini-raketoorlog begonnen. Ook was PIJ betrokken bij de Egyptische pogingen om tot een permanente wapenstilstand te komen en wel om slechts één reden: om de poging te verijdelen. Vorige maand heeft de terreurgroep een nieuwe strategie aangenomen met de naam 'mushaghalet al adu' in het Arabisch (het aangaan van de vijand). Het besluit werd genomen nadat een PIJ-delegatie, onder leiding van Al-Ata, Caïro bezocht om deel te nemen aan gesprekken over eenheid en een langdurige wapenstilstand tussen Egyptische functionarissen en Hamasleiders.

PIJ en Hamas zijn nu naar verluidt met elkaar in gesprek over een scenario dat PIJ in staat zal stellen een zware prijs te ontfutselen aan Israël zonder het risico te lopen op een volledige oorlog met de Joodse Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.