Huidige strijd in Gaza is de wraak van Netanyahu...

Wednesday, November 13, 2019 |  Redactie Israel Today
De huidige gevechten in de Gazastrook kan het resultaat zijn van meer dan alleen de terechte uitschakeling van een gevaarlijke terroristenleider. Premier Netanyahu zou woedend zijn geweest, toen de Jihad-leider er in slaagde hem te vernederen tijdens een toespraak.

In september, een week voor de tweede Israëlische verkiezing van het jaar, beklom premier Benjamin Netanyahu het podium in Ashdod om een politieke bijeenkomst toe te spreken. Kort na het begin van zijn toespraak werden twee raketten afgevuurd op Ashdod en het naburige Ashkelon. De sirenes van de luchtaanval huilden, en Netanyahu werd tijdens de live TV-uitzending snel weggeleid naar een beveiligde ruimte. Korte tijd later kon hij zijn toespraak hervatten.

De leider van de Palestijnse Islamitische Jihad, Bahaa Abu al-Ata, had de zorgvuldig getimede aanval georkestreerd, wetende dat deze Netanyahu zou vernederen. Israëls zelfverklaarde 'Mr. Security' was verjaagd door een van de primitieve, zelfgebouwde raketten uit Gaza.

Volgens Channel 12 en 13 was de premier woedend, en raadpleegde hij onmiddellijk zijn generaals over hoe hij al-Ata zo snel mogelijk kon vermoorden. Israël had in het verleden al-Ata al-Ata bij talloze gelegenheden geprobeerd te doden. En na een reeks ernstige raket­aanvallen van Islamitische Jihad in het afgelopen jaar stond hij al hoog op de Israëlische dodenlijst.

Maar defensie-functionarissen waarschuwden Netanyahu en zijn kabinet, dat het onverstandig zou zijn om al-Ata zo kort voor de verkiezingen te vermoorden, omdat dit waarschijnlijk zou leiden tot een grote uitbraak van de vijandelijkheden.

Wekenlang werd de kwestie heen en weer geschoven tussen het kabinet en de defensietop, tot op 3 november eindelijk het besluit werd genomen om al-Ata uit te schakelen. Een week later kreeg de IDF de kans waarop hij wachtte, nadat deze vernam dat al-Ata en zijn vrouw alleen sliepen op één verdieping van een huis met meerdere verdiepingen in Gaza stad.

Een precisie raketaanval vernietigde alleen de slaapkamer van al-Ata, waardoor de rest van het huis onbeschadigd bleef en alle burgerslachtoffers werden voorkomen. De aartsterrorist was dood en de minachting van Netanyahu was gewroken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.