Raketten op Israël na uitschakelen van topjihadist

Tuesday, November 12, 2019 |  Dov Eilon
Deze dinsdag begon met een luchtalarm sirenes boven het noorden van de Negev en de regio Tel Aviv. Nadat de Israëlische luchtmacht een belangrijke Jihad-leider had gedood, regende het tot nu toe 75 raketten op zuidelijk en centraal Israël, waaronder enkele treffers.

Video: Wonderbaarlijk genoeg raakte niemand gewond toen een raket uit Gaza een directe treffer scoorde op Highway 4 nabij de stad Gan Yavne (Netivey Israel - נתיבי ישראל).

De uitgeschakelde jihadi was Bahaa Abu al-Ata, een hooggeplaatste leider van Islamitische Jihad in Gaza. Al-Ata was verantwoordelijk voor talrijke aanvallen op Israël in de afgelopen maanden en jaren. Hij zou ook van plan zijn geweest om nog grotere aanvallen tegen Israëlische bevolkingscentra uit te voeren.

De chirurgische aanval van Israël op al-Ata vernietigde alleen de slaapkamer waar de terreurchef sliep. (Foto: Majdi Fathi/TPS)

De reactie van de Islamitische Jihad liet niet lang op zich wachten. Om 5:50 uur klonk de eerste luchtalarm sirene. De terreurgroep verklaarde openlijk dat zij in oorlog was met Israël.

Kort daarna begon de raketbeschieting en breidde dit zich vervolgens uit naar het noorden. Aanvankelijk troffen ze de steden Sderot, Ashkelon en Ashdod. Om 7:00 uur werden er raketten afgevuurd op de steden Rishon Letzion en Cholon in het centrum van Israël. Overal in het zuiden en in de dichtbevolkte Tel Aviv-regio werden scholen gesloten en gezinnen gewaarschuwd om in de buurt van een schuilkelder te blijven. De meeste bedrijven bleven ook gesloten en veiligheidsfunctionarissen verboden grote openbare bijeenkomsten.

Tegen 8:00 uur waren er meer dan 30 terroristische raketten op Israël afgevuurd. In Ashkelon viel een granaatscherf bij een sportveld en in Sderot werd een woongebouw direct getroffen. Er waren geen lichamelijke verwondingen, maar een aantal mensen werd behandeld voor een shok. Rond deze tijd raakte de eerste raket het gebied van groot Tel Aviv.

Om 11:00 uur zou Naftali Bennett de functie van minister van Defensie op zich nemen. De komende uren zal blijken hoe de situatie zich ontwikkelt, hoewel de meeste ervan uitgaan dat deze nieuwe 'ronde' van gevechten een paar dagen kan duren en zich kan ontwikkelen tot een nieuwe grote militaire operatie in de Gazastrook. Natuurlijk hangt het vaak af van het aantal slachtoffers aan Israëlische zijde, of het nu zo ver zal komen.

Raketalarm in Cholon

Tel Aviv, vanochtend vroeg

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.