Moslimstaat opent deuren voor Israëlisch paspoort

Monday, November 11, 2019 |  Edy Cohen
De Verenigde Arabische Emiraten heeft besloten Israëlische paspoorthouders toe te laten tot de Golfstaat naar aanleiding van de opening van de Wereldtentoonstelling (of Wereld Expo) 2020 in oktober van volgend jaar. Organisatoren bevestigden aan Israëlische functionarissen dat de VAE nu Israëlische toeristen zou toestaan om het land te bezoeken en de tentoonstelling bij te wonen.

De Israëlische media hebben de afgelopen dagen uitgebreid en met lof verslag gedaan over de beslissing van de Golfstaat. De geregistreerde (universele) versie van de Expo vindt elke vijf jaar plaats en elk deelnemend land heeft het recht om zijn innovaties en uitvindingen te tonen. Israël wordt beschouwd als de ‘Start-up Natie’ en zal zeker veel aandacht krijgen van bezoekers en lokale organisatoren op haar expositiestand in het moslimland, binnen een jaar.

Dit is een historische gebeurtenis: het is de eerste keer dat een Golfstaat zijn deuren heeft geopend voor Israëlische paspoorthouders. De VAE heeft geen diplomatieke betrekkingen met de Joodse Staat, hoewel veel Israëli’s die in het bezit zijn van buitenlandse paspoorten het land mogen bezoeken voor zakelijke doeleinden. Er is het enkele Israëlische paspoorthouders ook toegestaan om het moslimland met speciale visa te bezoeken. Zo mochten verschillende Israëlische teams deelnemen aan sportevenementen, waar ze zelfs medailles wonnen. Dat had als resultaat dat het Israëlische volkslied, het Hatikvah, daar werd gespeeld.

We herinneren ons ook allemaal het bezoek van premier Netanyahu, samen met zijn vrouw en het hoofd van de Mossad, een jaar geleden. Zij kregen een koninklijk welkom in Oman. Of toen minister van Sport en Cultuur Miri Regev met tranen in haar ogen stond toen de Israëlische vlag werd gehesen in het stadion en het Israëlische volkslied werd gespeeld in Abu Dhabi, nadat de Israëlische judoka Sagi Muki vorig jaar de gouden medaille in de International Grand Slam had gewonnen. Een aantal andere Israëlische ministers zijn de afgelopen jaren ook naar de Golfstaten gereisd. Maar dit zal de eerste keer zijn dat de doorsnee Israëlische toerist de toegang wordt verleend.

Jarenlang werden de betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten achter de schermen gevoerd, maar de laatste tijd begint dit aanzienlijk te veranderen. De VAE heeft geprobeerd haar imago in de ogen van het westen, en in het bijzonder bij het Joodse volk, te verbeteren. De afgelopen maanden hebben de Emiraten de wereld verbijsterd door de aankondiging van plannen om de eerste synagoge op hun grondgebied te bouwen. De enkele tientallen Joden die permanent in het islamitische land wonen, staan geregistreerd als buitenlanders.

Er zijn geen echte geschillen tussen Israël en de Golfstaten die vijandigheid of gebrek aan diplomatieke betrekkingen kunnen rechtvaardigen. Er zijn geen geografische of historische conflicten en er is nooit een oorlog tussen de landen geweest. Integendeel, vóór de oprichting van de Staat Israël waren de betrekkingen tussen de lokale stammen in het Golfgebied en de Joden in de hele regio warm. Er zijn zelfs banden geweest tussen de zionistische beweging en de heersende families van de Golfkoninkrijken. Zo werd in 1919 de Faisal-Weizmann overeenkomst tussen het hoofd van de zionistische beweging, Chaim Weizmann, en Emir Faisal, de zoon van koning Hussein van Hejaz, in Londen ondertekend, met de belofte dat de Joden een thuisland in Palestina zouden krijgen.

Vandaag de dag is het enige wat de betrekkingen tussen Israël en een Arabisch land belemmert, de ‘Palestijnse kwestie’. De PLO heeft er vanaf de jaren zestig tot nu voor gezorgd om elk Arabisch land dat diplomatieke betrekkingen met Israël onderhoudt, als verraderlijk af te schilderen. In de ogen van het westen is het Palestijnse ‘lijden’ het belangrijkste probleem in het Midden-Oosten. Na verloop van tijd is deze kwestie echter geloofwaardigheid aan het verliezen. Het grootste bewijs hiervan was het besluit van twee van onze buren, Egypte en Jordanië, om vredesakkoorden met Israël te ondertekenen. Het lijkt erop dat de Arabische leiders het hoofd steeds koeler houden in reactie op de vijandige emoties in de Arabische straten en zich in plaats daarvan gedragen naar de pragmatische belangen van hun land. En dat is goed voor Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.