BDS-campagne tegen voetbal­wedstrijd in Tel Aviv

Monday, November 11, 2019 |  Redactie Israel Today
De BDS-beweging misbruikt weer een sport­evenement voor haar strijd tegen Israël, met protesten tegen een vriend­schappelijke voetbalwedstrijd tussen Argentinië en Uruguay, die op 18 november zal plaatsvinden in het onlangs gerenoveerde Bloomfield Stadion in Tel Aviv.

De kaarten voor deze wedstrijd waren na korte tijd uitverkocht. 29.000 toeschouwers zullen in het stadion zitten. Maar net als een jaar geleden, toen in Jeruzalem een wedstrijd tussen Argentinië en Israël was gepland, zijn er opnieuw felle protesten tegen het spelen van deze wedstrijd in Israël. Zo waren er in het weekeinde demonstraties voor het trainingsveld in Barcelona, waarbij de spelers werden opgeroepen om de uitverkochte wedstrijd te annuleren. Onder de spelers van deze teams zijn voetbalsterren Lionel Messi, die voor Argentinië speelt, en Luis Suárez uit Uruguay.

De BDS-beweging meent dat Israël 'het prestige van topteams zoals Argentinië en Uruguay en de sterspelers Lionel Messi en Luis Suárez gebruikt om zijn regime van onderdrukking, apartheid en bezetting te ondermijnen,' aldus een verklaring.

De beweging, die zich inzet voor de boycot van Israël, roept op om de geplande wedstrijd te verhinderen. 'We hebben dit al een keer verhinderd. We kunnen het weer verhinderen', staat verder in de verklaring. Daarbij wijzen de verantwoordelijken op de wedstrijd tussen Argentinië en Israël van vorig jaar, die uiteindelijk werd geannuleerd vanwege de protesten, omdat het Argentijnse team had besloten niet naar Israël te komen. De speler Lionel Messi werd toen door BDS-aanhangers, vooral door de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond Jebril Rajoub, bedreigd en gewaarschuwd voor deelname aan de wedstrijd in Israël.

De Palestijnse Campagne voor Academische en Culturele Boycot van Israël twitterde beelden van de protesten en gaf commentaar op wat er was gebeurd: 'Berichten bevestigen dat de spelers op het trainingsveld de boodschap luid en duidelijk hebben gehoord.'

Het is nog onduidelijk of dit werkelijk het geval is en of de teams opnieuw zullen toegeven aan de blinde haat tegen Israël. Tot nu toe is de wedstrijd niet geannuleerd.

Meer sportnieuws
Israël is van plan de grootste afvaardiging ooit naar de Olympische Zomerspelen te sturen, die in juli 2020 in Tokyo worden gehouden. Het zou gaan om 85 atleten, die in 18 takken van sporten uitkomen. Het basketbal-team telt alleen al 24 sporters. Nieuw zijn de deelnames aan surfen en basketbal

De internationale Judofederatie heeft Iran geschorst van internationale competities wegens onsportief gedrag. Iraanse judoka's kregen opdracht om een wedstrijd te verliezen, of last te krijgen van een spontane blessure, om maar niet tegen een Israëlische judoka te hoeven vechten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.