Israëlische en Palestijnse brandwachten trainen samen

Thursday, November 07, 2019 |  Redactie Israel Today
Twintig Israëlische en Palestijns-Arabische brand­weer­mannen kwamen dinsdag bij elkaar op een reddings­school in Rishon Lezion in centraal Israël, om samen te oefenen in het redden van levens, ongeacht hun etnische afkomst.

Dat klinkt misschien vreemd voor twee volken die in een aanhoudend conflict verwikkeld lijken te zijn. Alles wat men in de media hoort zijn beweringen over hoe Palestijnse frustratie over 'bezet' zijn leidt tot constant terroristisch geweld, terwijl Israë's militaire reacties op dat geweld ongedifferentieerd en onevenredig zouden zijn.

Maar voor degenen die slechts een beetje onder de oppervlakte willen kijken, zijn er voorbeelden van co-existentie in overvloed. Het was zelfs niet de eerste keer dat Israëlische en Palestijnse brandweerlieden gezamenlijk hebben geoefend.

Tijdens de samenwerking van deze week, waarover The Times of Israel schreef, ontmoette het hoofd van de civiele bescherming van de Palestijnse Autoriteit, Yousef Nassar, de Israëlische commissaris voor brandweer en reddingsdiensten Dedi Simchi, toen hun mannen samen nieuwe methoden leerden voor de aanpak van branden in gebouwen en voertuigen en de snelste manier om de slachtoffers uit de geblokkeerde gebieden te redden, altijd een punt van zorg in dit overvolle land.

De Palestijnse brandweerlieden instrueerden hun Israëlische collega's ook over nuttige zinnen en antwoorden in het Arabisch, gezien het feit dat de Israëli's vaak naar Arabische steden en dorpen worden geroepen of om de onderbezette Palestijnse reddingsteams te helpen.
Er werd ook op gewezen dat de Palestijnse brandweerlieden de afgelopen jaren niet hebben geaarzeld om zich bij hun Israëlische collega's te voegen in de strijd tegen de massale zomerbranden, die vaak de Joodse Staat teisteren. Dat gebeurde bij voorbeeld tijdens de verwoestende branden van 2016, waarbij huizen in Haifa en de buitenwijken van Jeruzalem werden vernield of beschadigd.

Het Israëlische Ministerie van Defensie zei in een verklaring dat de Israëlische en Palestijnse brand­weer­lieden 'actie zouden blijven ondernemen om de samenwerking te versterken en te verbeteren, met het duidelijke doel om samen levens te redden'.

Yousef Nassar, hoofd van de civiele bescherming van de PA, ontmoet Dedi Simchi, hoofd van de Israëlische brandweer en reddingsdiensten. (Foto: COGAT)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.