Israëlische onderscheppingsraket in Russische handen

Thursday, November 07, 2019 |  Redactie Israel Today
Volgens berichten in de media is een Israëlische onderscheppingsraket, die in juni werd afgeschoten op vanuit Syrië afgeschoten raketten, niet in de lucht ontploft maar onbeschadigd neergekomen en door het Syrische leger overgedragen aan Rusland.

Afbeelding: Een afweerraket van het type Davids Slinger. (Foto: Ministerie van Defensie)

Het gaat waarschijnlijk om een onderscheppingsraket van het type 'David's Slinger' te zijn, die Israël afgelopen juli als reactie op twee Syrische raketten heeft afgevuurd. Het 'David's Slinger' raketsysteem is ontwikkeld door het Israëlische Rafael en het Amerikaanse Raytheon, en maakt deel uit van het Israëlische raketafweersysteem.

Het Israëlische leger berekende indertijd, dat de twee raketten die vanuit Syrië werden gelanceerd, op weg waren naar Israëlisch grondgebied, en wachtte tot het laatste moment om de onderscheppingsraketten af te vuren. Nadat er uiteindelijk twee ervan waren gelanceerd, stelden de luchtafweercomputers vast, dat de Syrische raketten niet zo ver zouden komen en geen bedreiging vormden voor Israël. Als gevolg daarvan werd een van de onderscheppingsraketten boven Noord-Israël zelf vernietigd. Er was geen informatie van het Israëlische leger over de tweede raket, maar het werd destijds onwaarschijnlijk geacht dat de tweede raket door Syrië kon worden geborgen en intact kon worden onderzocht. Het Israëlische leger verdedigde destijds het gebruik van onderscheppingsraketten en verklaarde dat zijn troepen correct hadden gehandeld in de korte tijd die beschikbaar was voor actie. Ook werd gesteld, dat de technische redenen waarom de raketten hun doel niet bereikten, om veiligheidsredenen niet openbaar konden worden gemaakt.

Een lanceerinstallatie van Davids Slinger. (Foto: Hillel Maeir/TPS).

Volgens een bericht dat de Chinese nieuwssite SINA zaterdag publiceerde is de tweede verdedigingsraket onbeschadigd in Syrië geland en door de Syrische strijdkrachten geborgen. Het werd vervolgens overgedragen aan Rusland en naar Moskou gestuurd voor onderzoek. Op dat moment was de berging niet openbaar gemaakt.

Volgens het rapport van SINA hebben Israël en de Verenigde Staten Rusland gevraagd de raket terug te brengen. De details van het bericht werden niet bevestigd door Rusland. De IDF verklaarde dat ze geen commentaar zouden geven op buitenlandse berichten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.