Niveau Meer van Galilea deze zomer weinig gedaald

Wednesday, November 06, 2019 |  Redactie Israel Today
Deze zomer heeft het Meer van Galilea aanmerkelijk minder water verloren dan gebruikelijk. Dit meer is niet alleen het diepste zoetwatermeer op aarde, maar ook het grootste zoetwaterreservoir van Israël. In de zomer verliest het echter vaak veel water en daalt het waterpeil aanzienlijk.

Dit jaar verloor het meer in het noorden van Israël minder water dan ooit tevoren, zoals het Israëlische dagblad Israel Hayom meldt. Terwijl het gemiddelde waterpeil de afgelopen jaren met 1,6 meter is gedaald, was het in de droge periode van deze zomer slechts 60 centimeter. Het huidige waterpeil ligt dus -211,82 meter onder de zeespiegel.

De laatste regentijd heeft al voor verrassingen gezorgd met ongewoon veel neerslag, terwijl het Meer van Galilea meer dan twee keer zoveel is gestegen als gebruikelijk.

'Ik ben hier geboren en opgegroeid', zei Yehuda Nitzani, die nog steeds aan het Meer van Galilea woont en sinds twintig jaar het meer beheert, 'en ik kan me niet herinneren dat het niveau van het Meer van Galilea in de loop van de zomer ooit zo weinig is gedaald'.

Nitzani is verbaasd dat het eiland in het Meer van Galilea, dat anders zichtbaar is door de droogte, zelfs in november nog steeds bedekt is met water. '[....] tot op de dag van vandaag ligt de bodem van het eiland nog steeds onder water. Alleen de planten kun je erdoorheen zien'.

Precies 50 jaar geleden verloor het Meer van Galilea bij zijn laatste record 61 centimeter water, een centimeter meer dan dit jaar. Anderszins waren er in het verleden weliswaar rijke regenseizoenen, die op droge zomers volgden, waarin het waterpeil weer normaal daalde. Een regenseizoen met veel regenval, gevolgd door een zomer waarin het meer weinig water verliest is zeer zeldzaam.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.