Wat staat Israël te wachten in de komende oorlog met Iran?

Wednesday, November 06, 2019 |  Yochanan Visser
Zondag kwam het Israëlische veiligheidskabinet voor de derde keer in een maand bijeen om de steeds ingewikkelder wordende veiligheidssituatie van Israël te bespreken. De bijeenkomst vond plaats meer dan een dag nadat een Iraanse bondgenoot, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza, de zuidelijke Israëlische stad Sderot had bestookt met een spervuur van tien raketten. Die raketten werden, op één na, geneutraliseerd door het Iron Dome antiraketschild.

De Islamitische Jihad is een door Iran getrainde en gefinancierde terroristische organisatie die met Hamas concurreert in de poging om Israël onder voortdurende druk te houden in de uitputtingsslag tegen de Joodse Staat. Die uitputtingsslag begon in feite in maart 2018, toen Hamas en de andere terroristische groeperingen in Gaza besloten om de ‘Grote Mars van Terugkeer te lanceren: de wekelijkse orgie van geweld langs de Israëlische grens.

Het spervuur van de raketten op vrijdagavond kwam uit het niets en leek een test te zijn in opdracht van Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij is geïnteresseerd in een voortdurende uitputtingsslag tegen Israël.
PIJ testte eerder de mogelijkheden van het Iron Dome-systeem, toen het een groot aantal raketten op één doelwit in Israël afvuurde om te zien of Iron Dome dit het hoofd zou kunnen bieden. De raketaanval liet opnieuw zien dat het antiraketschild niet waterdicht is, omdat een huis in Sderot rechtstreeks werd geraakt terwijl de bewoners zich veilig verstopten in de veiligheidsruimte van het gebouw.

Voorafgaand aan de vergadering van het veiligheidskabinet waarschuwde premier Benyamin Netanyahu dat Israël ‘in een zeer gevoelige en onstabiele veiligheidsperiode verkeert op verschillende fronten - noord, oost en zuid.’ ‘We zullen op alle fronten actie blijven ondernemen voor de veiligheid van de Staat Israël, zowel openlijk als onzichtbaar, te land, ter zee en in de lucht,’ voegde de demissionaire premier eraan toe.
Na de vergadering meldden de media dat de ministers het erover eens waren dat het Israëlische leger zich moet concentreren op de dreiging die uit het noorden komt, maar dat zij de aanvallen uit Gaza niet zouden negeren. De gevaarlijkste vijand die Israël onder ogen ziet, is Iran, concludeerde het veiligheidskabinet. Israël zou zich moeten voorbereiden op een meerfronten conflict met de Islamitische Republiek en zijn diverse bondgenoten in Irak, Syrië, Libanon, Jemen en Gaza.

De voormalige Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Oren, schilderde onlangs met ijzingwekkende details af hoe een dergelijke meerfronten oorlog Israëls vastberadenheid en de capaciteiten van de IDF en de Israëlische luchtmacht (IAF), zou testen. In een artikel voor The Atlantic onthulde de voormalige Israëlische gezant voor de VS dat de ministers van het Israëlische veiligheidskabinet ook een mislukte Iraanse droneaanval op Israël en een succesvolle Iraanse aanval met drones en kruisraketten op de Saoedi-Arabische olie-industrie begin september, onderzochten.

Het Israëlische leger in het noorden is ‘in oorlogspositie gebracht’ als gevolg van de toenemende Iraanse dreiging, schreef Oren. Dat is vooral zichtbaar in de lucht boven Noord-Israël, waar IAF gevechtsvliegtuigen nu al meer dan een maand voortdurend oefeningen houden. Het Israëlische leger heeft onlangs ook een noodplan met de codenaam 'Momentum' aangenomen, om de capaciteit van de raketverdediging van Israël te versterken en het verzamelen van inlichtingen over Iran en zijn bondgenoten verder te verbeteren. Ondertussen werd besloten om de training van IDF-militairen in stedelijke oorlogsvoering uit te breiden.

‘Israël bereid zich voor op het ergste en gedraagt zich naar de veronderstelling dat er op elk moment gevechten kunnen uitbreken,’ volgens Michael Oren. De voormalige Israëlische diplomaat schilderde toen een zeer schrikbarend beeld af van wat Israël zou kunnen verwachten wanneer de langverwachte oorlog met Iran een feit wordt.
De Israëlische militairen zouden dagelijks het hoofd moeten bieden aan vierduizend projectielen en raketten tijdens zo’n conflict. Heel Israël zou onder vuur komen te liggen. Veel van deze raketten zouden gericht zijn op vitale militaire en civiele infrastructuur zoals de Kiryah, het hoofdkwartier van de IDF in centraal Tel Aviv, de internationale luchthaven Ben Goerion, Israëls havens, elektriciteitsnetten en mogelijk de kernreactor in Dimona , zoals Hezbollahleider Hassan Nasrallah heeft geopperd.

Honderdduizenden Israëlische burgers zouden uit het noorden naar andere delen van Israël kunnen worden geëvacueerd en de toeristenindustrie zou tijdens de oorlog nagenoeg worden stilgelegd, evenals vele bedrijven, verwacht Oren.
Ballistische langeafstandsraketten met grote laadvermogens zouden naar Israël kunnen worden gelanceerd vanuit Iran, Irak, Syrië en Libanon, terwijl Hamas en PIJ hun raketarsenaal op Zuid-Israël zouden lanceren.
Je zou je kunnen vragen of de indrukwekkende raketafweer-verdediging van Israël niet zou volstaan om de inkomende raketten te neutraliseren. Het antwoord is nee.

De Irom Dome heeft een effectief onderscheppingspercentage van 90 procent, zoals de PIJ raketaanval afgelopen weekend opnieuw bewees. Dit betekent dat van elke 100 inkomende raketten 10 hun doel zouden bereiken, zegt Oren. De David Sling interceptor is maar één keer in de praktijk getest in een conflict en kost meer dan 1 miljoen dollar per onderschepping. Dit betekent dat de economie van Israël ook beschadigd kan worden als gevolg van de raketoorlog.

Het gehele scenario is niet vergezocht volgens Oren, die zegt dat de leden van het veiligheidskabinet precies dit scenario herhaaldelijk hebben doorgedacht. De ministers geven er naar verluidt de voorkeur aan Iran nu te confronteren ‘in plaats van over vijf jaar, nadat Iran zijn veroveringen in het Midden-Oosten rond Israël heeft voltooid, en kernbommen heeft verworven,’ volgens Oren.
Een andere factor, die van invloed kan zijn op de besluitvorming in het veiligheidskabinet, is het feit dat Israël momenteel samenwerkt met de meest pro-Israëlische Amerikaanse regering ooit en dat de VS Israël naar verwachting zal helpen met zijn luchtverdediging. De Amerikanen hebben al het ultramoderne X-band radarsysteem in Israël gestationeerd en hebben onlangs het THAAD-antiraketsysteem tijdelijk in Israël ingezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.