Daarom beschiet het Israëlische leger lege stellingen

Tuesday, November 05, 2019 |  Redactie Israel Today
De bewoners van gebieden die regelmatig worden beschoten zeggen dat hun leiders te bang zijn om doortastend te reageren. Een commandant van het leger legt uit, waarom zijn tanks niet meer terroristen doden: Het is een waarschuwing, en een signaal dat we geen oorlog willen.

De officiële Israëlische regels voor gevechten staan de IDF toe om de dreiging, die uitgaat van de door Hamas bestuurde Gazastrook, snel te verpletteren, maar het leger maakt er geen gebruik van. Ondertussen lijden de mensen eronder, en met name de Israëlische kinderen die er wonen.

De inwoners van zuidelijk Israël beschuldigen de regering en het leger er al lange tijd van dat ze terug­houdend, zelfs bang zijn om te doen wat nodig is om de dreiging van raketten uit Gaza echt in te dammen. Een hoge IDF-functionaris heeft onlangs aangegeven dat die ontevreden inwoners gelijk hebben. Het Israëlische leger is in staat om de door Hamas geleide dreiging te verslaan, of in ieder geval ernstig te beschadigen en af te schrikken. Het leger moet echter de gevolgen daarvan zorgvuldig afwegen.

'Als we de bestaande regels voor beschietingen zouden volgen, zouden we elke dag 10 tot 20 terroristen doden,' zei luitenant-kolonel Yoav Schneider, commandant van de 82e tankbrigade aan de grens met Gaza, vorige maand in een interview met het Israëlische nieuwsportaal Ynet.

Maar, zo onthulde Schneider in het interview, dat maandag werd gepubliceerd, nadat terroristen uit Gaza opnieuw Zuid-Israël hadden gebombardeerd, 'er is een kloof tussen het huidige beleid [zij het militair of politiek] en die permissieve regels voor beschietingen'.

Het huidige beleid is om Hamas-militanten genoeg tijd te geven om hun posities te ontruimen voordat er vergeldingsmaatregelen worden genomen.
'Ik leg mijn soldaten uit dat we toelaten dat deze posities worden ontruimd voordat we die beschadigen om de boodschap over te brengen dat we dergelijke aanvallen niet zullen tolereren, maar dat we ook geen oorlog willen', vervolgt luitenant-kolonel Schneider. Hij benadrukte verder dat bij terroristische infiltratiepogingen langs de grens met Gaza, zijn troepen vrij zijn om onmiddellijk het vuur te openen om de nabijgelegen Israëlische dorpen te beschermen, zoals half augustus is gebeurd.

Een niet-genoemde militair voegde in zijn eigen opmerkingen aan Ynet toe, dat elke situatie zorgvuldig wordt beoordeeld, net als de gevolgen van verschillende reacties, voordat hij bevelen naar de troepen ter plaatse stuurt.

Er is toenemende bezorgdheid dat de IDF, en met name de commandanten en troepen betrokken bij de dreiging uit Gaza, zeer terughoudend zijn uit angst voor vervolging wegens het veroorzaken van bijkomende schade aan de Palestijnse kant.

'Het is geen steriele situatie, en de resultaten van operationele activiteiten zijn niet altijd wat we bedoelden,' merkte Schneider op. Toch benadrukte de tankcommandant, dat hij niet het gevoel heeft dat er 'iemand met een vergrootglas boven me zweeft'.

Dergelijke verklaringen hebben geen indruk gemaakt op veel van de Israëli's die het meest te lijden hebben van de terroristische raketbeschietingen.

De belangrijkste criticus van de regering en het leger is Alon Davidi, burgemeester van de zuidelijke stad Sderot, die grenst aan de Gazastrook en een favoriet doelwit is van de raketploegen van Hamas en Islamitische Jihad. 'We leven in een moeilijke werkelijkheid, waarin we ons voortdurend haasten naar de dichtstbijzijnde schuilkelder,' vertelde burgemeester Davidi aan Ynet, nadat zijn stad dit weekend werd getroffen door tien terroristische raketten. 'Ik vertelde de premier dat er een terreurcampagne gaande is die al 18 jaar duurt. En zelfs na al die tijd lopen de terroristische leiders vrij rond, terwijl wij Israëli's gegarandeerd ontberingen lijden'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.