5000 jaar oude Kanaänitische metropool opgegraven

Monday, November 04, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Ten noorden van de regio Tel Aviv, in de regio Sharon, is een uitgestrekte 5.000 jaar oude Kanaänitische stad ontdekt, bericht de Israel Antiquities Authority (IAA). En-Esur is naar verluidt de grootste stad uit de vroege bronstijd die ooit in Israël is ontdekt.

De Kanaänitische stad beslaat ongeveer 650.000 vierkante meter en huisvestte in die ongeveer 6.000 mensen, volgens een bericht van de IAA. De enorme stad grenst aan een veel kleinere 7.000 jaar oude Chalcolithische nederzetting, aldus de autoriteit.

De opgraving werd geleid door IAA archeologen Itai Elad, dr. Yitzhak Paz en dr. Dina Shalem en gefinancierd door Netivei Israel, de National Transport Infrastructure Company Ltd. Zij kregen hulp van 5.000 Israëlische vrijwilligers, zowel Joden als Arabieren, bij het graven. De archeologen geloven dat ze nog steeds maar 10 procent ervan hebben blootgelegd.

'Dit was een spannende tijd in de geschiedenis van het land, dat toen Kanaän was, en waarvan de bevolking veranderingen onderging die het beeld van [het land] volledig veranderden. De plattelandsbevolking maakte plaats voor een complexe samenleving, waarvan de meeste mensen in een stedelijke omgeving leefden,' zeiden ze in een verklaring.

'Dit is een enorme stad - een megalopool in relatie tot de vroege bronstijd, waar duizenden inwoners, die hun brood verdienden met de landbouw, woonden en handel dreven met verschillende regio's en zelfs met verschillende culturen en koninkrijken in het gebied. Dit is het New York van vroege bronstijd van onze regio; een kosmopolitische en geplande stad,' aldus de archeologen. De stad was kleiner dan steden uit dezelfde periode in Mesopotamië en Egypte, maar vele malen groter dan bekende plaatsen zoals Jericho.

Luchtfoto van de opgravingen. (Foto: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority)

Goed geplande stad
De stad was goed gepland, zeiden archeologen. Er waren grote silo’s om voedsel in op te slaan, en het nauwe netwerk van straten was bedekt met pleister en steen. ‘Zonder enige twijfel zal deze plek ons idee van het begin van de urbanisatie in Israël veranderen’, zeggen IAA-directeuren Dina Shalem en Yitzhak Paz in een verklaring.

De opgraving onthulde een begraafplaats, een versterkte muur en de overblijfselen van openbare en particuliere gebouwen. 'Je hebt echt het complete pakket van vroege verstedelijkte nederzettingen, met alle onderdelen: straten, grafgrotten, woongebouwen, muren, openbare gebouwen,' zei Elad.

In het centrum van En-Esur werden de resten van een grote tempel of heiligdom ontdekt, waarin verbrande dierlijke beenderen, waarschijnlijk van offers. Er naast stond een grote stenen bak voor vloeistoffen, waarschijnlijk gebruikt voor religieuze tituelen.

Beeldjes gevonden bij de opgravingen. (Foto: Clara Amit, Israel Antiquities Authority)

Er werden tientallen primitieve gereed­schap­pen, aarde­werk­fragmenten en basalt­stenen vaten opgegraven. Er werden ook enkele interessante beeldjes gevonden, zoals die van een mensenhoofd en die van een man met zijn handen hoog met een dier aan zijn zijde.

Nieuwe autoweg
De ruïnes van de stad werden in 1977 ontdekt tijdens een onderzoeks­opgraving in verband met een toekomstig water­reservoir. Bij een opgraving in 1993 bleek hoe groot de stad was. Aanleiding voor deze opgravingen, die in 2017 begonnen, was de aanleg van een aansluiting op snelweg 65 naar de nieuwe stad Harish.

Volgens de Israel National Roads Company. is het een standaardprocedure om de IAA in te schakelen voor de aanleg van een nieuwe weg of snelweg. Vanwege de belangrijke aard van deze bijzondere vondst, zal de geplande weg verhoogd worden aangelegd en een viaduct over het terrein krijgen om de oude stad te behouden. Mer hierover in het novembernummer van het Israel Today Magazine.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.