Weer 10 raketten afgeschoten op Sderot - en wat nu?

Sunday, November 03, 2019 |  Dov Eilon
Na een relatief rustige maand werden we dit weekeinde weer herinnerd aan de realiteit waarin we hier leven. De inwoners van de stad Sderot zagen vrijdag maar liefst tien raketten die vanuit de Gazastrook op de stad werden afgevuurd.

Acht van hen kunnen worden afgeweerd door de Iron Dome, een andere raket kwam neer op open gebied. Maar één raket bereikte zijn doel en raakte een straat direct bij de ingang van een woonhuis, zoals op de video van een bewakingscamera te zien is.

Gelukkig waren de bewoners van het huis op tijd de veiligheidskamer binnengegaan, zodat niemand gewond raakte door de inslag van de raket. Maar op straat was de schade aanzienlijk. Een auto die voor de toegangspoort van het huis stond, werd letterlijk door de splinters van de raket gezeefd. Je moet er niet aan denken, wat er zou zijn gebeurd als iemand er op het moment van de inslag daar had gelopen.

Beschadigde auto na de raketinslag in Sderot.

Dus eigenlijk is er bijna niets gebeurd, want raketten afgeschoten naar het zuiden van ons land zijn immers niets nieuws, dat gebeurt al vele jaren zo. Na een raketaanval reageert het Israëlische leger natuurlijk. Het viel later verschillende doelen van Hamas in de Gazastrook aan, omdat die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebeurtenissen in de Gazastrook sinds het de controle over de strook heeft gegrepen.

Niemand heeft tot nu toe de verantwoordelijkheid voor de raketbeschieting op zich genomen. Men gaat er echter van uit dat de Islamitische Jihad erachter zou zitten, aangezien Hamas belang heeft bij voortzetting van de relatieve rust. Het kan dus alleen maar goed zijn voor de Islamitische Jihad, wanneer Israël als reactie uitgerekend doelen van Hamas aanvalt en vernietigt.

Uit Gaza werd gemeld dat bij de Israëlische aanvallen één persoon om het leven is gekomen en drie anderen gewond zijn geraakt. Hamas beschuldigde Israël er vervolgens van verantwoordelijk te zijn voor de gevaarlijke escalatie van het geweld, waardoor de rechten van onschuldige burgers werden geschonden. Israël zou verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van hun daden, aldus een verklaring van de terreurgroep.

Veiligheidshalve zouden de luchtafweersystemen van Iron Dome opnieuw worden ingesteld om zich voor te bereiden op mogelijke verdere raketaanvallen als reactie op de reactie van Israël.

In de buitenlandse pers werd Israël na de reactie op de raketaanval als agressor en niet als slachtoffer afgeschilderd. 'Israël bombardeert tientallen doelwitten in de Palestijnse gebieden', zegt een bericht op t-online.de, bijvoorbeeld. De reden hiervoor kan echter alleen worden ontdekt door de kleine lettertjes te lezen.

Maar ook dat is helaas niets nieuws. Dus eigenlijk is er dit weekend niets anders gebeurd. We zijn het gewend. En dan zijn er ook nog de veiligheidskamers en de Iron Dome. We kunnen dus weer verder met het dagelijks leven. Is dat zo?

De inwoners van Sderot eisen een oplossing, een einde aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Ondertussen is er ook kritiek vanuit de gelederen van de Likoedpartij. Gideon Sa'ar, die zichzelf ziet als mogelijke opvolger van Netanyahu, schreef op zijn Twitter-account dat de reactie op de aanval op Sderot veel scherper moet zijn. Het doel van Israël moet zijn om de militaire infrastructuur van Hamas en de Islamitische Jihad te ontmantelen. Daarom moet de politieke crisis zo snel mogelijk worden beëindigd door de vorming van een regering van nationale eenheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.