De eerste ondergrondse begraafplaats ter wereld

Thursday, October 31, 2019 |  Redactie Israel Today
Elk jaar worden er in Jeruzalem ongeveer 3.500 mensen begraven. Na verloop van tijd groeit de bevolking en door de wens van velen om in de heilige stad begraven te worden, ontstaat momenteel in Jeruzalem een echt ruimteprobleem. Ondergronds begraven lijkt een goede oplossing.

'Het bovenste deel van de wereld is erg vol en er is niet veel ruimte om uit te breiden. Maar je hoeft alleen maar ondergronds te gaan en er ligt een hele wereld op je te wachten', vertelt Adi Alfandri, hoofd acquisitie van Roltzur, een ingenieursbureau voor tunnels, over het project waaraan Roltzur samen met de begrafenis­ondernemer 'Kehilat Yerushalayim' werkt.

In deze video uit 2017 presenteert Roltzur de plannen en laat iets van de bouw van de ondergrondse begraafplaats zien.

De oplossing is een ondergrondse begraafplaats bestaande uit een tunnelsysteem, 50 meter onder de grond, onder een bestaande begraafplaats. Hier worden graven ingericht op de tunnelvloer en in de zijwanden van het Jeruzalemse gebergte. In totaal zal het bouwwerk in de komende twee jaar naar verwachting voor 24.000 extra graven zorgen. Daarvan zouden er 8.000 al eind dit jaar beschikbaar zijn.

Begraven op 50 meter onder de grond. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem zei woensdag, bij de inwijding van de ondergrondse begraafplaats: 'Uit Sion zal de Torah voortkomen. Het project 'Minharot Olam' (Eeuwige Tunnels) is uniek en vormt een innovatie in de uitvaartbranche in Israël en over de hele wereld. Het project werd met de grootste zorg uitgevoerd voor het behoud van het milieu en de groene ruimte en voor een maximaal gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van het land. Ik ben er trots op dat ik de burgemeester ben van een stad die zich inzet voor een respectabele en eervolle begrafenis voor haar geliefden.'

Juist daarop werd gelet bij de bouw en de vormgeving. Hoewel de begraafplaats ondergronds ligt, moet de omgeving toch respectvol en aangenaam zijn - niet zoals men zich een ondergrondse begraafplaats wellicht voorstelt. De muren zijn voorzien van Jeruzalemsteen en de vloeren zijn verlicht. Maar bovenal ligt de nadruk op de speciale 'lichtbollen' die de tunnels verlichten.

Grote rode glazen zonnen onder de grond. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De grote glazen zonnen zijn gemaakt door de Duitse kunstenaar Yvelle Gabriel. Zijn doel is dat de lichtsferen 'symbolisch de aura en lichtsterkte van de zon - de fakkel van het eeuwige leven - in de donkere catacomben brengen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.