Defensie: Militaire inlichtingen­dienst Sayeret Matkal

Thursday, October 31, 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Sayeret Matkal is een speciale eenheid, een van de militaire inlichtingen­diensten van het Israëlische leger, met als belangrijkste taak het infiltreren en verzamelen van informatie diep in vijandelijk gebied om strategische informatie te verkrijgen.

Daarnaast behoren bestrijding van terrorisme en het redden van gijzelaars in het buitenland tot de taken. De eenheid valt direct onder het directoraat van de militaire inlichtingendienst van IDF (aangeduid met 'Aman'). Het bestaan van de patrouille-eenheid van Generale Staf is jarenlang niet bevestigd door de Israëlische overheid, en de meeste van zijn capaciteiten en activiteiten worden als uiterst geheim beschouwd. De eenheid is gevestigd op een militair vliegveld, waarvan het ook de landingsbaan kan gebruiken.

Sayeret Matkal (Hebreeuws:סיירת מטכ"ל‎, 'verkennings­patrououille van de generale staf') werd in 1957 opgericht, naar het voorbeeld van de Britse SAS, op initiatief van Avraham Arnan, die de eerste commandant werd, en is sinds 1958 operationeel. Hij heeft ook het zelfde motto als de SAS: 'Who Dares Wins', 'Wie waagt die wint'.

Andere bekende commandanten waren Ehud Barak – later premier en minister – Jonathan Netanyahu – broer van premier Benjamin Netanyahu, omgekomen bij de operatie in Entebbe – en de latere stafchef Moshe Ya'alon.
De eerste leden waren veteranen van de Palmach, andere inlichtingendiensten en parachutisten, evenals jonge kibboetsniks. Beheersing van de Arabische taal was daarbij belangrijk. De eenheid telt ongeveer 200 commando's plus reservisten.

In deze video wordt iets verteld over door Sayeret Matkal uitgevoerde operaties. Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld.

Sayeret Matkal heeft meegevochten in Yom Kippoer oorlog, de Eerste en Tweede Libanon-oorlog, voerde in 1976 de beroemd geworden Operatie Entebbe uit om gegijzelde vliegtuigpassagiers in Oeganda te redden. Na het bloedbad op de Olymische Spelen in München spoorde de eenheid de opdrachtgevers op en doodde hen. Voorafgaand aan het bombarderen van een kernreactor-in-aanbouw in Syrie nam de eenheid ter plaatse grondmonsters.

Zeer zware training en selectie De eerste jaren werden de commando's gerecruteerd binnen de persoonlijke kennissenkring van de betrokkenen. Zo behoorden premier Benjamin Netanyahu en zijn twee broers tot de eenheid. Pas in de jaren 70 stond de eenheid ook open voor anderen.
Kandidaten die zich bij de eenheid willen aansluiten worden geselecteerd op 'Yom Hasayarot' of Commandodag. Dan beginnen ze aan de Gibbush of 'kristallisatie' dag. Hier beginnen de evaluaties voor de komende zes dagen, terwijl ze zware fysieke en mentale uitdagingen ondergaan. Degenen die slagen worden uitgenodigd om door te gaan met hun traning, die twintig maanden in beslag neemt en bestaat uit het volgende:
Vier maanden Parachutistentraining,
Twee maanden voortgezette infanterie training,
Cursus van drie weken voor parachutisten,
Vijf weken cursus Terrorismebestrijding.
Hiertussen zijn er dagelijks oefeningen in fysieke en mentale conditionering, schietvaardigheid, wapenkennis, navigatie, krijgskunsten, en commando tactiek en vaardigheden.
In de laatste maanden van de cursus moeten de kandidaten met z'n tweeën en alleen tests in lange­afstands­navigatie ondergaan, voordat ze afstuderen.

De laatste vier dagen lopen ze de beruchte 120 kilometer lange 'Baretmars' over ruw terrein. Iedereen die de laatste oefening voltooit wordt op de bergvesting Masada begroet te worden door juichende veteranen van de eenheid en een bezoek van de stafchef per helikopter te ontvangen. Nu ze kastanjebruine baretten dragen, worden ze onderdeel van Israëls meest elitaire eenheid, hoewel vanwege de geheimhouding, geen enkel lid zijn baret en het embleem van een zwaard met vleugels in het openbaar mag dragen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.