Gouverneur van Ramallah: 'Israël is de ergste kanker'

Wednesday, October 30, 2019 |  Redactie Israel Today
Laila Ghannam, gouverneur van Ramallah en lid van de PA, gebruikte haar toespraak bij de opening van de borstkankermaand om de haat tegen Israël te blijven aanwakkeren en verspreiden. Voor aanzetten tot haat tegen Israël lijkt ieder middel goed genoeg te zijn.

Oktober is de maand van borstkanker, bedoeld voor het onder de aandacht brengen van borstkanker, in het bijzonder het voorkomen en onderzoeken ervan, en zich in te zetten voor mensen met borstkanker, zoals op deze foto in Gaza. (Foto: Hassan Jedi/Flash90).

Voor de Palestijnse Autoriteit lijkt er geen andere kwestie te bestaan, en zelfs zulke belangrijke en ernstige zaken worden aan de kant geschoven en gebagatelliseerd. In haar toespraak vergeleek Ghannam borstkanker met Israël, en ze gaf aan dat het erger is om met de 'Israëlische bezetting' om te gaan dan met borstkanker. Ze benadrukte dat Palestijnse vrouwen in staat zijn om andere ziekten te bestrijden omdat ze gewend zijn om met Israël, 'de ergste kanker', om te gaan.

Deze toespraak is geen op zichzelf staand geval, maar een terugkerende boodschap van Ghannam. Vorig jaar al gebruikte Ghannam haar toespraak tijdens een evenement voor aandacht voor borstkanker voor anti-Israëlische propaganda. Nadat zij de vrouwen had gevraagd om zich te onderzoeken op borstkanker, om deze eventueel zo snel mogelijk te herkennen, deed ze uitspraken die sterk leken op die van dit jaar:
'Palestijnse vrouwen die in staat zijn om met de bezetting, de grootste en gevaarlijkste vorm van kanker ter wereld, om te gaan, zullen ook in staat zijn om elke andere vorm van kanker volledig te overwinnen,' voegde ze toe aan haar toespraak.

De prioriteiten van de Palestijnse Autoriteit zijn duidelijk: de strijd tegen Israël komt altijd op de eerste plaats, pas daarna komen het welzijn en de gezondheid van de Palestijnse burgers. Dat blijkt niet alleen uit de toespraak van een Palestijnse gouverneur, maar dit principe duikt steeds weer op en doordringt het hele Palestijnse beleid.

Zo berichtte Palestinian Media Watch, een organisatie die de Palestijnse media volgt, over een geval waarin de Palestijnse Autoriteit een zeven jaar oude Palestijnse jongen met kanker niet langer laat behandelen in een Israëlisch ziekenhuis, waar zijn toestand verbeterde. Maar nog voordat de behandeling was afgesloten, werd die al gestopt door de Palestijnse Autoriteit, zodat ze de salarissen aan terroristen kon blijven betalen.

Volgens de Jeruzalem Post werden vorig jaar ongeveer 20.000 inreisvergunningen afgegeven aan Palestijnen van de Westbank die, net als dit jongetje, naar Israël kwamen voor medische behandeling of het begeleiden van familieleden. In deze gevallen was kanker de meest behandelde ziekte.

Israël behandelt deze patiënten, hoewel de Palestijnse Autoriteit de ziekenhuis rekeningen meestal niet betaalt en grote schulden heeft. Het geld wordt liever gebruikt voor terreur tegen het land, dat ondanks de hoge kosten de Palestijnen de behandeling aanbiedt en voor hun welzijn zorgt.

Maar nu is de Palestijnse Autoriteit nog een stap verder gegaan en verhindert zij het vervoer van zieke Palestijnen naar Israël voor behandeling. De haat van de Palestijnse Autoriteit tegen Israël is zo groot dat zij blind zijn voor de nadelen en gevaren die dit voor de Palestijnen en de Palestijnse ziekenhuizen met zich meebrengt.

Protest tegen de PA in het Augusta Victoria Ziekenhuis in Jeruzalem.

Het medisch personeel van het Auguste Victoria-ziekenhuis in Jeruzalem, dat zorgt voor de Palestijnen van de Westbank en de Gazastrook, heeft een protestdemonstratie tegen de Palestijnse Autoriteit op gang gebracht, waarbij zij samen met de patiënten en hun families hebben gedemonstreerd. Zij verzetten zich tegen het besluit van de Palestijnse Autoriteit om het Israëlische medische systeem te boycotten en het vervoer van patiënten naar Israël te verbieden.

Dit heeftt niet alleen tot gevolg dat er minder patiënten naar Israëlische ziekenhuizen gaan, die vaak toch al financiële problemen hebben vanwege de openstaande rekeningen van de Palestijnen, maar ook dat de Palestijnse ziekenhuizen overvol raken en de Palestijnen niet langer een goede behandeling kunnen garanderen. Vooral omdat de Palestijnse Autoriteit zelfs hier de rekeningen niet betaalt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.