Amerikaanse Joden bang om openlijk kippa te dragen

Tuesday, October 29, 2019 |  Yossi Aloni
Een jaar na de terreuraanslag in een synagoge in Pittsburgh, waarbij 11 gelovigen om het leven kwamen, blijkt uit een onderzoek van het American Jewish Committee (AJC) dat het aantal antisemitische aanvallen op Joden in de VS is toegenomen.

Volgens het uitgebreide onderzoek vindt 85 procent van de Amerikaanse Joden dat het antisemitisme in de VS toeneemt en ruim een derde is bang om in het openbaar tekenen van Jood-zijn te vertonen.
Zevenenveertig procent geeft aan, dat hun Joodse synagoge of instelling is aangevallen of bedreigd, en een kwart van de Joden geeft toe dat zij uit angst voor hun persoonlijke veiligheid evenementen en het bezoeken van Joodse locaties vermijden. Velen zeiden dat 'het niet langer plezierig is om Joods te zijn'.

Het onderzoek is het eerste in zijn soort en reikwijdte onder de Joden in de Verenigde Staten. Het AJC organiseerde het precies een jaar na de moorddadige aanval op de Boom des Levens Synagoge in Pittsburgh, Pennsylvania, waar op 27 oktober 2018 elf Joodse gelovigen werden vermoord.

Van de respondenten definieerde 88 procent anti­semitisme als een probleem in de VS van vandaag, en meer dan de helft meldde dat er regelmatig een betaalde bewaker of politieagent buiten hun Joodse instellingen werd gestationeerd.
Drieëntwintig procent van de Amerikaanse Joden zegt dat ze het slachtoffer zijn geweest van antisemitisme, hetzij fysiek, telefonisch of in een brief.
Nog eens 19 procent zegt dat zij of iemand die zij kennen, antisemitisme hebben ervaren op een academische campus.

Een meerderheid van 76 procent van de Amerikaanse Joden verklaart dat zij bekend zijn met de BDS-beweging, en 82 procent van hen gelooft dat de beweging en de Palestijnen in het algemeen antisemitisch zijn.
Veel Joodse Amerikanen zien het anti-Zionisme als antisemitisme: 84 procent van de ondervraagden zegt dat het ontkennen van 'Israëls bestaansrecht ' antisemitisch is.

Wat de politiek betreft, gelooft slechts 24 procent van de respondenten dat de Amerikaanse president Donald Trump op een aanvaardbare manier tegen antisemitisme optreedt.
41 procent van de respondenten vindt dat de Republikeinse Partij verantwoordelijk is voor de toename van het antisemitisme, terwijl slechts 13 procent de Democratische Partij als verantwoordelijk ziet.

Een grote meerderheid van 89 procent van de onder­vraagden definieert extreem ­rechts als broedplaats van antisemitische dreigementen tegen Amerikaanse Joden; 49 procent van hen ziet extreem rechts als een ernstige bedreiging.
64 procent ziet extreem links als verantwoordelijk voor antisemitisme, maar slechts 15 procent ziet extreem links als een ernstige bedreiging. Islamitisch extremisme werd verantwoordelijk gehouden door 85 procent van de Joden die reageerden en 27 procent ziet de islam als een ernstige bedreiging.

'Amerikaanse Joden kunnen de realiteit van het antisemitisme in de Verenigde Staten niet negeren,' zei de directeur-generaal van de AJC, David Harris. 'Ons onderzoek presenteert voor het eerst een grondige analyse van de Joods-Amerikaanse waarnemingen en antisemitische ervaringen in de Verenigde Staten. De haat is echt, komt uit een aantal bronnen en neemt toe. We moeten het serieus nemen en het behandelen als een veelzijdig en langdurig probleem,' zei hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.