PA overlegt met Hamas over Palestijnse verkiezingen

Monday, October 28, 2019 |  Redactie Israel Today
De voorzitter van de Palestijnse Centrale Verkiezings­commissie (CEC), Hanna Nasir (foto), is zondag in de Gazastrook aangekomen voor gesprekken met de Hamas Leiderschapsraad en andere Palestijnse vertegenwoordigers over te houden verkiezingen.

Abbas had reeds eind september voor de Algemene Vergadering van de VN verkiezingen aangekondigd en verzekerd, dat hij gelooft in democratie als basis voor de opbouw van een Palestijnse Staat. Hij had de VN opgeroepen om samen met internationale groepen de verkiezingsprocessen in de Palestijnse gebieden te controleren.

Eerst zullen parlementsverkiezingen worden gehouden in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jerusalem., gevolgd door de verkiezing van een nieuwe Palestijnse president.

Hamas zou deze plannen steunen, zeiden ze, maar wilde de twee verkiezingen samenvoegen en meteen een nieuwe Palestijnse Nationale Raad kiezen, het wetgevende orgaan van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) waaruit de Palestijnse Autoriteit voortkwam en die ook door Abbas wordt voorgezeten.. De laatste presidents­verkiezingen vonden plaats in januari 2005. Een jaar later hielpen parlementsverkiezingen Hamas aan de overwinning. In 2007 nam Hamas met geweld de controle over de Gazastrook over.

Tot de volgende Palestijnse verkiezingen daadwerkelijk plaatsvinden, moeten er echter nog een aantal hindernissen worden overwonnen. Arabische politieke analisten zijn van mening dat Abbas eerst een aantal overeenkomsten moet implementeren, waarover Hamas in eerdere vredesgesprekken heeft onderhandeld, voordat Hamas verkiezingen in de Gazastrook toestaat. Abbas daarentegen zou de eis om gelijktijdig zowel parlements- als presidents­verkiezingen te houden, kunnen afwijzen.

Een andere hindernis is de deelname van de burgers van Oost-Jeruzalem aan de verkiezingen. Hiervoor zou namelijk eerst de toestemming van Israël nodig zijn. Abbas en andere hooggeplaatste PA-functionarissen hebben al duidelijk gemaakt dat er zonder Oost-Jeruzalem geen verkiezingen zullen komen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.