Palestijnse blokkade van websites schendt persvrijheid

Thursday, October 24, 2019 |  Redactie Israel Today
Op 21 oktober publiceerde een rechtbank in Ramallah een lijst van online media die door het gerechtelijk bevel van de Palestijnse Autoriteit worden geblok­keerd. De Palestijnse gerechtelijke uitspraak wordt bekritiseerd als een schending van de persvrijheid.

De betreffende lijst bevat 59 Palestijnse websites, blogs en Facebook-pagina's, die door de Palestijnse Autoriteit en president Machmoud Abbas zijn afgewezen. Bij de internet- en Facebook-pagina's zijn enkele nieuwssites die zeer bekend zijn bij de Palestijnen en Arabieren, zoals het Shehab News Agency en het Quds Network.

Volgens het vonnis van een Palestijnse rechtbank vallen het internet en de sociale mediasites de symbolen van de Palestijnse Autoriteit aan en bespotten die. Het besluit wordt voorts gerechtvaardigd door het feit dat de door de betrokken partijen gepubliceerde inhoud, die gericht is tegen de Palestijnse Autoriteit en haar ambtenaren, de wetteloosheid verspreidt en daarmee de nationale veiligheid in gevaar brengt.

De sociale netwerken en de mainstream media veroordelen deze uitspraak van de rechtbank, die duidelijk in strijd is met de persvrijheid, krachtig.
'Deze onaanvaardbare maatregel lijkt gericht te zijn op het straffen van media die kritisch staan tegenover de regering', aldus een verklaring van Reporters Without Borders (RSF). De organisatie ziet het blokkeren van de internetsites als een schending van het recht op nieuws en informatie en ziet de uitspraak van de rechtbank als een bevestiging dat de Palestijnse Autoriteit het pluralisme in de media niet kan accepteren en elke oppositie onzichtbaar wil maken voor het publiek.

Ook de Onafhankelijke Commissie voor de Rechten van de Mens (de nationale organisatie voor mensenrechten van Palestina), de Union of Journalists en de Palestijnse Persvereniging veroordelen het besluit en bestrijden de uitspraak van de rechtbank.

Velen vermoeden dat achter de aanklacht en het gerechtelijk bevel zelf Palestijnse functionarissen zitten, wat aantoont dat de Palestijnse rechtbank niet onafhankelijk is. In dit geval worden zowel de pers als de rechtbank dus door de regering beïnvloed en gecontroleerd.

Volgens het Israëlische nieuwsportaal Arutz Sheva is het niet de eerste keer dat de Palestijnse Autoriteit websites en sociale media blokkeert. Al in 2017 vaardigde Machmoud Abbas een decreet uit dat 30 websites blokkeert, waarvan de meeste verbonden waren met zijn rivalen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.