Hackathon tegen antisemitisme op internet

Thursday, October 24, 2019 |  Yossi Aloni
De Israëlische ambassade in Warschau heeft een hackathon georganiseerd om een signaal af te stellen tegen haatzaaien en antisemitisme op het internet. Studenten uit Israël, Polen, Duitsland, Frankrijk en Amerika deden mee.

Het initiatief, waaraan de studenten deelnamen, heeft tot doel innovatieve technologieën te ontwikkelen om antisemitisme te bestrijden. Een van de deelnemers aan het hackathon-evenement van de Israëlische ambassade in Warschau was het Poolse Museum.

Israëlische en andere studenten uit verschillende landen werkten 48 uur lang in gemengde teams aan oplossingen, en legden vervolgens hun innovaties voor aan een professionele jury. De deelnemers hadden toegang tot een datasysteem, dat hen in staat stelde om meer dan vijf miljoen bronnen op het internet (websites, fora en sociale media) in realtime te scannen om antisemitisch gedrag en haatzaaiende uitlatingen op te sporen en te identificeren.

Het winnende team ontving 16.000 dollar aan prijzen­geld van de Amerikaanse ambassade in Polen en Amazon. Daarmee moet de technologie verder worden ontwikkeld tot ze kan worden toegepast.
De eerste plaats was voor Josh Haim's Haet Map project. Haim is student aan het Interdisciplinair Centrum in Herzliya. Zijn drie teamleden komen uit Duitsland en Polen. Het concept van het project maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machinale leer­technologie, om centra van antisemitisme op het internet te verzamelen en in kaart te brengen. Verschillende regeringen en autoriteiten zullen deze informatie en databases kunnen gebruiken om antisemitisme en haat te bestrijden.

Alex Ben-Zvi, de ambassadeur van Israël in Polen, zei: 'We zien in de laatste jaren een sterke toename van het aantal meldingen van antisemitische incidenten in de wereld. Als technologisch leider op het gebied van innovatie is het gepast dat de Staat Israël de juiste oplossingen aanbiedt voor dit oude probleem. Vooral hier in Polen, waar al meer dan duizend jaar Joden wonen, betekent het veel dat we dit unieke evenement samen met Poolse en internationale partners hebben kunnen coördineren. De Hackathon is er om technologische oplossingen te vinden in de strijd tegen het antisemitisme en om de aandacht voor deze strijd op internationaal niveau te vergroten.
De deelnemers aan de hackathon werden begeleid door een internationaal team van mentoren uit Polen, Israël, Duitsland, Frankrijk en de VS. De ambassade heeft dit project maandenlang voorbereid, we zien hier een prachtige kans om een belangrijke boodschap naar de wereld te sturen, namelijk dat we onze krachten moeten bundelen en er samen alles aan moeten doen om het fenomeen van het antisemitisme uit te bannen'.

Prof. Dov Falkman, directeur van de Arison School of Business van het Interdisciplinair Centrum in Herzliya, voegde hieraan toe: 'We moeten tegenwoordig innoverend denken om oude uitdagingen aan te kunnen pakken, zoals het antisemitisme, dat gewoonweg niet wil sterven. Dit project is zeer belangrijk. We verwachten met partners over de hele wereld samen te werken om oplossingen te ontwikkelen die de basis voor verandering vormen.'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.