Tunesië koos president wegens zijn haat jegens Israël

Wednesday, October 23, 2019 |  Edy Cohen
Tunesië is al lang vriendelijk voor de lokale Joden en verdraagzaam ten opzichte van Israël, maar nu lijkt het tij te zijn gekeerd. De nieuw gekozen president dankt zijn overwinning mede aan opruiende redevoeringen tegen Israëli's en de Joodse Staat, en steun aan Palestina.

Na het overlijden van de voormalige Tunesische president Ji Sid Sibisi in juli 2019 werd op 13 oktober een nieuwe president voor het Noord-Afrikaanse land gekozen. In tegenstelling tot de meeste Arabische staten is Tunesië een van de weinige landen die een president kiezen in democratische verkiezingen. In Tunesië is het presidentschap niet erfelijk.
Hoewel het een islamitisch land is, wordt het niet geregeerd door de religie, zoals in de meeste Arabische staten gebruikelijk is. Tunesië symboliseert de geest van democratie waar zoveel Arabische landen naar verlangen.
Tot op heden kunnen Israëli's met een Israëlisch paspoort als toerist of voor zaken Tunesië bezoeken, een zeldzaamheid onder de Arabische staten.

Honderden Joden wonen nog steeds in Tunesië, waar ze een model co-existentie genieten. Vergeleken met andere Arabische staten zijn antisemitische incidenten tegen Joden zeldzaam in de geschiedenis van Tunesië. Het belangrijkste incident was de aanval van Al-Qaeda in april 2002 op de synagoge in Djerba, waarbij 21 mensen werden vermoord. Tunesië is trots op de co-existentie met de Joden die in hun midden wonen. Het opmerkelijkste voorbeeld is de benoeming van een Tunesische Jood, Renee Travulsi, tot minister van Toerisme in de vorige regering. De benoeming van een Jood in de regering van een Arabische Staat is buitengewoon ongebruikelijk.

Maar de recente presidentsverkiezingen lijken daar verandering in te hebben gebracht. In de tweede stemronde versloeg de onafhankelijke kandidaat Kais Saied zijn tegenstander met een grote voorsprong en kreeg meer dan 70 procent van de stemmen. Zijn overwinning heeft hij echter voor een groot deel bereikt door zijn haat tegen Israël, die hij uitsprak in talrijke opruiende uitspraken tegen Israëli's en de Joodse Staat. In een televisiedebat, dat enkele dagen voor de verkiezingen plaatsvond, beloofde Kais om Israëli's de toegang tot Tunesië te verbieden als hij gekozen zou worden.
Tijdens bijna elk optreden sprak de kandidaat zijn niet aflatende steun uit voor de Palestijnen en sprak hij zich uit tegen Israël en elke normalisering met de Joodse Staat. Hij zei onder andere: 'Iedereen die contact onderhoudt met de Israëlische entiteit is een verrader en moet vervolgd worden voor verraad'. In dezelfde zin gaf hij vervolgens toe dat 'Tunesië tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden heeft omarmd en beschermd tegen de nazi's'.

Hoewel Kais' uitspraken niet specifiek gericht waren tegen de Joden, hebben zijn provocerende uitlatingen veel enthousiasme gewekt in de Tunesische straat en op sociale netwerken. Honderden jonge mensen bezochten zijn kantoor en boden zich vrijwillig aan om hem op de verkiezingsdag te helpen. Hoewel de Palestijnse kwestie geen prioriteit is voor de politieke leiders van Tunesië, is het nog steeds een hot topic in de Arabische straat. Verklaringen ter ondersteuning van de Palestijnen, en in het bijzonder tegen Israël, leverden de kandidaat een voordeel en populariteit op bij de massa.

Arabische leiders weten heel goed hoe ze de Palestijnse kwestie moeten gebruiken om prestige en sympathie voor het Arabische publiek te winnen. De eerste die dit besefte was de voormalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser, die Israël voortdurend bedreigde en beloofde 'de Joden in zee te gooien'. Dankzij dit soort uitspraken werd hij in die tijd de meest populaire persoonlijkheid in de Arabische wereld.

Uiteindelijk worden in elke campagne over de hele wereld verkiezingsbeloften gedaan, en het is nog steeds onduidelijk of president Kais Saied zijn haat tegen Israël zal laten blijken in lokale antisemitische daden. Maar je kunt het bondgenootschap van de nieuwe president met de islamitische Allanhada-partij, die hem geholpen heeft om gekozen te worden, niet buiten beschouwing laten.

Zullen de Israëli's aan de grens worden tegengehouden en gearresteerd wanneer zij Tunesië proberen binnen te komen voor zaken of toerisme? Zal de nieuw gekozen president ophouden met aanzetten tegen Israël en zich gaan richten op het welzijn van zijn eigen land? Radicale islamitische groeperingen die meer terrein willen overnemen voor hun aanvallen op Joden in Israël en in de wereld, zullen zeker in het oog worden gehouden, evenals de lange arm van de Israëlische inlichtingen­diensten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.