Uitstellen tot 'na de feestdagen'? Dat is dus nu

Wednesday, October 23, 2019 |  Dov Eilon
We stellen bij ons graag veel dingen uit tot de dagen na de feestdagen. 'Na de feestdagen' is waarschijnlijk een van de populairste zinnen hier in Israël. Twee keer per jaar hebben we de mogelijkheid om dingen die we moeten doen, uit te stellen tot na de feestdagen.

'Na de feestdagen zal ik eindelijk onze kelder opruimen, na de feestdagen zal ik het project afmaken.' Ook arbeiders en technici stellen grotere werken steeds graag uit tot de dagen na de festiviteiten. אחרי החגים 'Achare HaChagim', dat is Hebreeuws voor 'Na de feestdagen'.

En nu liggen de feestdagen achter ons, 'Achere HaChagim' is nu. Er zijn geen excuses meer, het dagelijkse leven heeft ons weer in zijn greep. Ik raakte snel gewend aan deze Israëlische gewoonte. Maar nu moeten er daden volgen. Dus heb ik eindelijk een nieuw paspoort voor mijn dochter aangevraagd en een afspraak gemaakt met de gemeente. Ik ben zelfs begonnen onze kelder een beetje op te ruimen, omdat ik geen excuus meer heb. Zo vaak had ik dit weer uitgesteld, van de ene feestdag tot de volgende. Maar dat is niet langer mogelijk. De volgende vrije feestdagen zijn pas met Pesach, tot dan is het gewoon te lang.

Ook onze politici gebruiken deze zin graag. 'Na de feestdagen' zullen zij voor alles zorgen. Maar eerst moeten we feestvieren. Tijdens deze eeuwig lange feestdagen waren we bijna helemaal vergeten dat we een maand geleden weer eens hebben gestemd. We hadden geen tijd om ons te interesseren voor het verloop van de gesprekken voor een regeringscoalitie. Gisteren, na de feestdagen, zijn we ons pas bewust geworden in wat voor politieke chaos we ons eigenlijk bevinden. Zullen we ons in deze dagen na de feestdagen eindelijk uit deze onmogelijke politieke situatie bevrijden?

Ook in onze redactie is weer veel activiteit. Het is fijn om weer in de normale dagelijkse routine te zijn. Nu kan alles weer met volle energie worden aangepakt. Buiten worden nog een aantal loofhutten ontmanteld, daarna zijn de laatste sporen van de feestdagen verdwenen. Maar we hebben nog steeds de Shabbat, waarop we ons elke week kunnen verheugen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.