Wat zit er achter de pro-Bibi demonstraties?

Tuesday, October 22, 2019 |  Tsvi Sadan
De demonstraties, die met een enkele honderden begonnen zijn en nu enkele duizenden mensen tellen, betekenen veel meer dan alleen maar steun voor Netanyahu. Ze betekenen ook, dat men meer dan genoeg heeft van de minachting van linkse media en politici.

Afbeelding: Pro Bibi demonstraties. Teksten op de borden: נתניהו טוב לישראל Netanyahu is goed voor Israël, אוהבים אותך נתניהו Netanyahu houdt van jou; een ander bord vraagt een nieuwe coalitie voor Netanyahu. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

De pro-Netanyahu demonstraties die zich twee weken geleden spontaan vormden in de stad Petach Tikvah, niet ver van het huis van procureur-generaal Avichai Mandelblit, eisen niet alleen de ruimte terug die al meer dan anderhalf jaar door anti-Netanyahu demonstranten wordt ingenomen.
Deze demonstraties, die zijn begonnen met enkele honderden en nu enkele duizenden deelnemers tellen, betekenen veel meer dan alleen maar steun voor Netanyahu. Ze zijn een duidelijk signaal van de rechtse kiezers: men heeft genoeg van de voortdurende neerbuigende houding tegenover hem van linkse politici, journalisten, ambtenaren van de rechterlijke macht en academici.

Gadi Taub, een van de belangrijkste sprekers tijdens de tweede demonstratie op 12 oktober, lichtte de reden van deze demonstraties toe: 'Wij zijn hier gekomen om te zeggen dat wij gelijkheid voor de wet eisen en de selectieve rechtsstaat in dienst van de linkse agenda afwijzen. Taub, een historicus die momenteel doceert aan de Hebreeuwse universiteit, was vroeger links en heeft laatste jaren aan populariteit gewonnen, in het begin via de sociale media, omdat hij zijn kritiek op links in eenvoudige bewoordingen kan uitdrukken, gebaseerd op zijn uitgebreide kennis van processen die hen progressief hebben gemaakt.

Likoed-activisten protesteerden bij het gerechts­gebouw: 'Bibi is koning van Israël, hij is onschuldig'

Taub verwoordt het standpunt van veel rechtse partijen, die er nu volledig van overtuigd zijn dat de vermeende misdaden en de mogelijke vervolging van Netanyahu niets te maken hebben met de rechtsstaat of corruptie. In plaats daarvan wordt de poging, om van hem een crimineel te maken, gezien als een poging van de linkerzijde, die bij verkiezingen onvoldoende stemmen krijgt, om de rechtsstaat omver te werpen met ondemocratische middelen. Die middelen nemen vele vormen aan, waaronder subversieve activiteiten van NGO's, de productie van nep-misdaden, nepnieuws en een meedogenloze lastercampagne, die sinds de verkiezings­overwinning van Likoed in het jaar 1977 is doorgegaan en die sinds het aantreden van Netanyahu in 1996 nog hardnekkiger is geworden. De aanvallen op Netanyahu zijn volgens de huidige juridische visie een aanval op alles waar rechts voor staat, met inbegrip van belangrijke kwesties als de Joodse Staat en de toekomst van Judea en Samaria.

Maar misschien is het enige, dat de rechtse kiezers het meeste kwetst, de neerbuigende, boosaardige houding van de Ashkenazische Israëlische intellectuele elite ten opzichte van de rechtse kiezers, waarvan de meeste Sefardische en traditionele Joden zijn. Deze mensen, die 'bavianen', 'kuddes' en 'vee' worden genoemd, lijken genoeg te hebben van deze onbetwiste vooroordelen die aan racisme grenzen.

Hoe pro-Bibi de meeste van deze demonstraties ook mogen zijn, ze geven nu iets nieuws aan. Het inschikkelijke rechts heeft er genoeg van om werkeloos rond te hangen. Het is tijd om de verloren eer van de rechtse kiezers terug te winnen, die veel te lang met voeten werd getreden door de politieke rivalen.

Amnon Abramovich
Er is waarschijnlijk niets beters om deze verandering aan te duiden dan de houding ten opzichte van de toon­aan­gevende journalist Amnon Abramovich, die sinds 1996 zijn pijlen richt op Netanyahu. Ondanks zijn decennia­lange anti-Bibi commentaren en berichten, hebben zijn ernstige verwondingen uit de Yom Kippoer oorlog hem tot nu toe beschermd tegen harde kritiek, omdat niemand in Israël zijn gewonde soldaten op enigerlei wijze wil kwetsen.

Maar deze bescherming is volledig verdwenen na twee commentaren van Abramovich, die vormden de druppel die de emmer liet overlopen. Op 10 oktober beschreef hij de rechter­vleugel als 'inboorlingen', wat terecht als minachtend wordt ervaren. Als gevolg daarvan schreef de extreem­-rechtse activist Ran Karmi Buzaglo op zijn Facebook-account: 'Nu noemt hij ons “inboorlingen”. Kleine verachtte man, die zijn platform er voor gebruikt om chaos te verspreiden (...) en als God het verbiedt, zou u het wagen om Hem te bekritiseren (...) de media junta zal je ervoor ophangen.' De verontwaardiging heeft geleid tot een petitie die het ontslag van Abramovich bij TV Channel 12 eist en rechtse kiezers oproept om Channel 12 te boycotten.

De tweede opschudding volgde na Abramovichs laatste optreden in het nieuwsprogramma om 18 uur van Oded Ben Ami, een andere bekende anti-Bibi media-persoonlijkheid. De twee, die het mogelijke einde van het tijdperk-Netanyahu bespraken, sloten hun gesprek af dat Ben Ami in een vrolijke stemming zei 'snel en zeer spoedig! En zegt Amen' (baAgala uwi Zman kariw weimeru Amen). Dit artikel maakt deel uit van het Kaddish, een zeer heilig gebed dat ook in de naam van de overledene wordt uitgesproken.
Abramovich antwoordde met een enthousiaste herhaling met een klinkend 'Amen'. Deze episode werd niet alleen gezien als een smakeloze heiligschennis, maar ook als een doodswens voor Netanyahu.
In een behoorlijk boze Facebook post, die volgens mij de gevoelens van velen uitdrukt, schrijft Gila Avidan: 'Jullie beiden [Ben Ami en Abramovitsj] zeiden Kaddish namens een premier toen hij nog leefde. Jullie hebben een premier begraven in een live-uitzending.'

Als gevolg daarvan eisen Facebook-berichten voor de voor deze donderdag geplande Petach Tikvah-demonstratie al het aftreden van Abramovich bij TV-zender Channel 12, maar niet voordat hij zich verontschuldigt. Een post roept zelfs op tot een strafrechtelijke actie tegen Abramovich en Ben Ami wegens opruiing.

Het is nog niet duidelijk of de demonstraties in Petach Tikvah nog meer vaart zullen krijgen. Toch is het nu duidelijk dat deze demonstraties een weerspiegeling zijn van een echte onrust, die veroorzaakt wordt door veel grotere dingen dan Benjamin Netanyahu.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.