'Netanyahu heeft een vervaldatum'

Monday, October 21, 2019 |  Ryan Jones
Netanyahu werd een politieke goochelaar genoemd, maar misschien heeft hij geen konijnen meer in zijn hoge hoed en nadert zijn vervaldatum. Blauw en Wit zou bereid zijn tot een eenheids­regering, met het vooruitzicht van Netanyahu's vertrek zodra hij wordt aangeklaagd.

Het leek er vorige week even op, dat Israël dicht bij een regering van nationale eenheid was, die veel van de kiezers willen, toen de belaagde premier Benjamin Netanyahu aangaf dat hij bereid was om de macht te delen met de partij 'Blauw en Wit', die wordt geleid door Benny Gantz.

Maar Gantz schoot onmiddellijk het voorstel af, en noemde het een nauwelijks verhulde poging van Netanyahu om vervolging over een reeks ernstige aanklachten te ontlopen.

Bovendien benadrukte Gantz, dat Blauw en Wit binnenkort geen overeenkomst zouden hoeven te sluiten op de voorwaarden van Netanyahu (waaronder nog steeds het instemmen met de eisen van de ultraorthodoxen voor een coalitie), aangezien er snel een einde komt aan diens 'heerschappij'.

'Aan het eind van de dag, heeft Netanyahu een verval­datum,' citeerde Israëls Channel 12 News vorige week een uitspraak van Gantz tegen vertrouwelingen in zijn partij.

Gantz zou dit hebben gezegd in de context van het terugkomen op zijn campagne­belofte, om niet deel te nemen aan een coalitieregering met Netanyahu, waartoe hij nu misschien wel bereid zou zijn, maar niet op de voorwaarden van de premier.

Eerder had Gantz het voorstel voor eenheidsregering van president Re'oeven Rivlin's verwelkomd. Volgens die overeenkomst zouden Netanyahu en Gantz als premier, maar indien een formele aanklacht tegen Netanyahu zou worden ingediend, zou hij voor onbepaalde tijd verlof nemen, en Gantz alleen laten regeren.

Er zijn aanwijzingen, dat zodra een nieuwe regering is gevormd en het onderzoek naar het vermeende wangedrag van Netanyahu serieus wordt hervat, een aanklacht binnen enkele maanden, zo niet weken, kan worden ingediend.

Volgens Channel 12, zouden de leiders van Blauw en Wit bereid zijn om een aantal maanden 'te gedogen' dat ze met Netanyahu regeren, waarna ze te maken hebben met de dan vermoedelijk meer ontvankelijke Likoed-leiding die na zijn verhoopte vertrek ontstaat.

En dat alternatieve Likoed leiderschap lijkt verlangend te wachten achter de coulissen. Toen Netanyahu vorige week kort een vervroegde partijverkiezingen voorstelde, verklaarden ten minste twee populaire personen binnen Likoed zich snel bereid om de langst dienende premier van Israël uit te dagen.

In feite is het een behoorlijke understatement om Netanyahu op dit punt slechts 'belaagd' te noemen. De situatie ziet er op dit moment uit als een stervend dier dat omcirkeld wordt door een steeds groter wordende zwerm gieren die gewoon wachten om de botten van zijn karkas schoon te pikken.

Twee prominente linkse journalisten, Oded Ben-Ami en Amnon Abramovich, gingen vorige week tijdens een bespreking van Netanyahu's situatie op Channel 12 News zelfs zover, dat ze een regel uit het kaddish-gebed uitspraken. Kaddish is het traditionele gebed dat wordt uitgesproken wanneer iemand is gestorven.

De twee werden algemeen veroordeeld voor wat volgens velen een aansporing tot geweld was tegen de naar behoren gekozen Israëlische premier. De ironie is dat het de linkse partijen zijn die typisch rechtse elementen, waaronder Netanyahu, beschuldigen van het aanmoedigen van verdeeldheid en vijandigheid binnen het land.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.